To je to što me zanima!

Hladne ruke mogu ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme

Neki od uzroka hladnih ruku mogu biti anemija, Raynaudov sindrom, hipoglikemija, sklerodermija, lupus, Burgerova bolest itd. Zato ne shvaćajte hladne ruke olako
Vidi originalni članak

Najčešći uzrok hladnih nogu i ruku je vanjska hladnoća prilikom koje dolazi do stezanja krvnih žila u koži, a u slučaju ekstremno niskih temperatura i do ozeblina. Ako izlaganje hladnoći potraje može doći i do ozbiljnih komplikacija koje ponekad završavaju i amputacijom. Neki od češćih uzroka hladnih ruku i nogu su i anemija te Raynaudov sindrom. Druga rjeđa stanja su hipoglikemija kod dijabetičara, sklerodermija, lupus i Burgerova bolest, govori dr. Tanja Pekez Pavliško.  

 Zbog utjecaja hladnoće ili stresa dolazi do stezanja malih krvnih žila, a posljedica su hladni prsti i promjena boje kože u crvenu.

- Raynaudov sindrom se obično javlja kod žena. Zbog utjecaja hladnoće ili stresa dolazi do stezanja malih krvnih žila, a posljedica su hladni prsti i promjena boje kože u crvenu. Te promjene spadaju u primarni Raynaudov sindrom. Sekundarni Raynaudov sindrom nastaje kao posljedica nekih drugih bolesti, poput sklerodermija, Burgerove bolesti, lupusa, ali i radi korištenja nekih lijekova, poput beta blokatora - kaže liječnica. 

Drugi mogući uzroci su sindrom karpalnog tunela jer dolazi do pritiska na živce šake, zatim radnje koje se ponavljaju i vibracije poput tipkanja po tipkovnici ili sviranja klavira. No treba li se i kad zabrinjavati zbog hladnih ruku i nogu? 

- Burgerova bolest najopasnije je stanje, a čest je uzrok  pušenje koje izaziva oštećenje krvnih žila. Dođe li do promjene boje kože u izrazito blijedu ili ljubičastu, potrebno je odmah kontaktirati liječnika. Najčešće se takve promjene događaju na nogama, gdje dolazi do trajnog oštećenja arterija i nekad je jedini lijek amputacija - kaže liječnica i dodaje kako je i hiperventilacija je jedan od uzroka hladnih ruku i nogu. 

Pixsell

- Kod hiperventilacije dolazi do pada nivoa kalcija u krvi, a to utječe na nervne završetke ekstremiteta. U tom slučaju za liječenja i prevenciju treba koristiti neku od tehnika opuštanja. Kod drugih uzroka treba liječiti osnovnu bolest i, naravno, ne pušiti. Debljina je također jedan od uzroka hladnih ruku i nogu, a kod starijih osoba oslabljena cirkulacija. Postoje lijekovi koji se koriste u ekstremnim slučajevima, ali o tome treba odlučiti liječnik - napominje dr. Pekez Pavliško.  

S ulaskom u menopauzu potreba žena za željezom postoje slična kao i kod muškaraca. 

Ako zbog anemije patite od hladnih ruku i nogu, provjerite unosite li dovoljno željeza. Dnevna potreba za željezom ovisi o dobi, spolu i zdravstvenom stanju. Djeci je potrebno više željeza nego odraslima jer su njihova tijela u razvoju. Djeca u dobi od 4 do 8 godina trebaju unositi oko 10 miligrama željeza dnevno. Žene u fertilnoj fazi života sa svakom menstruacijom izgube određeni postotak krvi, upravo zato sve žene u dobi od 19 do 50 godina trebaju oko 18 miligrama željeza dnevno. 

Muškarci iste dobi trebaju osam miligrama željeza na dan. S ulaskom u menopauzu potreba žena za željezom postoje slična kao i kod muškaraca. Ako je razina željeza niska, dovoljno je povećati unos hrane bogate željezom (obogaćene pahuljice, crveno meso i mahunarke).

Posljedica hiperventilacije

Prema studiji objavljenoj u stručnom časopisu Journal of Royal Society of Medicine, znanstvenici su zaključili kako je moguće da su hladne ruke i noge u modernog čovjeka klasični simptom hiperventilacije (udisanje natprosječnoga broja udisaja u minuti). Točnije, to je ubrzano i produbljeno disanje koje može biti simptom mnogih stanja i bolesti poput napadaja panike te bolesti srca i pluća. Uz nedostatak zraka, javljaju se i osjećaj bola u grudima, vrtoglavica, pa čak i nesvjestica.

Kad poći na kardiološki pregled?

Ako primjećujete da su vam ruke, čak i ljeti, mnogo hladnije od ruku drugih osoba ili ako nosite zimske čarape čim se temperatura spusti ispod 15°C, a prsti na rukama i nogama pritom promijene boju, u dogovoru s liječnikom trebali biste provjeriti zdravlje kardiovaskularnog sustava (srce i krvne žile). 

Fotolia

Lomljivi nokti i ubrzan rad srca samo su neki od znakova anemije 

Ako tijelo nema dovoljno željeza, ne može proizvoditi niti prenositi dovoljnu količinu crvenih krvnih stanica. Manjak crvenih krvnih stanica je poznat i pod nazivom anemija. Neki od najčešćih simptoma nedostatka željeza su umor, bljedilo i manjak energije. Na nju upućuju i kratkoća daha, ubrzan rad srca, hladne ruke i stopala, oštra kosa koja opada te slabi nokti.

Navike koje će ublažiti stalan osjećaj hladnoće

Nošenje rukavica te zaštitne odjeće i obuće, ako je to potrebno na radnome mjestu spriječit će “smrzavanje”. Važna je i zdrava regulacija temperature tijela - izbjegavanje kofeina u pićima jer sužava krvne žile te primjena fizikalne terapije i vježbi disanja te ostalih tehnika opuštanja. Važan je i prestanak pušenja jer nikotin u cigaretama uzrokuje sužavanje krvnih žila. Mogu pomoći i vježbe disanja. Od 100 ljudi koji prakticiraju vježbe zdravog disanja, 80 ih je s prethodno hladnim nogama i rukama za nekoliko minuta imalo tople ruke i noge.

Dijagnostika je važna jer je popis bolesti dugačak

Najčešće bolesti povezane s preosjetljivošću na hladnoću, odnosno sekundarnim Raynaudovim fenomenom su: sistemski eritematozni lupus, scleroderma, sistemska skleroza, reumatoidni artritis, Sjogrenov sindrom, Bergerova bolest, tzv. obliterirajući thromboangiitis disease, opstruktivne bolesti arterija...

Uz prirodne sokove do bolje cirkulacije

Za poboljšanje periferne cirkulacije i bolju oksigenaciju tkiva korisno je povremeno provoditi kure prirodnim sokovima koji sadrže puno željeza i vitamina C (kupine, borovnice, višnje) te piti ostale sokove od svježeg crvenog voća i povrća.

Idi na 24sata

Komentari 364

  • IvanHorvat1 01.06.2016.

    I ovo je jedan od dosta čestih uzroka, možda i najčešći, pogotovo kod pušača http://www.kotti-tt.com/slaba-cirkulacija-u-rukama-nogama/

  • Eva B. 29.11.2015.

    Ovi svi griju rukice na guzama a ja na hahaha muskim preponama hahahahahah

  • Zeleni_Zub 29.11.2015.

    Stisnem ih uz toplo dupe od ljubavnice.

Komentiraj...
Vidi sve komentare