To je to što me zanima!

Hoće li ljubav trajati određuje razina "ljubavnog" hormona

Oni parovi čija je razina oksitocina, hormona ljubavi, visoka na početku veze imaju veće šanse da ostanu zajedno i u budućnosti, za razliku od onih kod kojih je niska
Vidi originalni članak

Ako želite znati voli li vas partner, odgovor se ne krije u njegovom poljupcu, nego u razini oksitocina ili hormona ljubavi, pokazuje američka studija provedena na 163 ljudi u 20-im godinama. Od 163 ispitanika 120 su novopečeni parovi, piše The Time.  

Parovi su za razliku od samaca imali veću razinu oksitocina koji utječe na količinu pažnje koju si partneri posvećuju, ali i na raspoloženje. Oni parovi koji na početku veze imaju veću razinu hormona ljubavi imaju veću šansu da ostanu u vezi, za razliku od onih kod koji je ta ista razina hormona puno niža. Oko 25 parova ostalo je zajedno, pokazuje istraživanje.

Osim pažnje, viša razina oksitocina pridonosi nervozi i posesivnosti u vezi, što ne mora nužno biti loše jer omogućuje jače povezivanje, tvrde znanstvenici. Romantične izjave i geste utječu na razinu oksitocina, što jača ljubavnu vezu. To znači, ako želite ostati zaljubljeni, onda se tako i ponašajte. Viša razina oksitocina, hormona čija razina raste tijekom dojenja, povezivanja s djecom i tijekom vođenja ljubavi, ukazuje na to koliko je veza među partnerima zaista jaka. 

Idi na 24sata

Komentari 9

  • beebee 25.02.2012.

    emprijski dokazano na vlastitoj koži....ovo je teško sra*e!

  • foreverhis 24.02.2012.

    ovaj članak se sastoji od jedne rečenice napisane x puta :D imam takav dojam...

  • yenna 24.02.2012.

    ovakve clanke treba citati izmedju redova..i ne shvacati doslovno, nikako! ovo spada u grupu "razbibriga" a ne "ziva istina"..

Komentiraj...
Vidi sve komentare