To je to što me zanima!

Hrana i pivo: Lager pristaje uz ćevape, a tamno uz tortu

Osvježavajuće kombinacije: Baš poput vina, i pivo se sljubljuje s jelima. Što je tamnije i slađe, bolje pristaje uz pikantnije specijalitete, a lager ide uz ćevape
Vidi originalni članak

Trganci su se generacijama radili onako kako ih radimo u našoj pivnici. To je jelo koje smo jeli kod bake uz bilo koji umak ili gulaš koji  je bio na stolu, govori Ivan Nauković, sin vlasnika pivnice Medvedgrad u Zagrebu.

- Uz pikantniju hranu kao što je pivski gulaš savjetujemo Gričku vješticu (tamno pivo) koja ima izraženu slatkoću okusa, dok uz slanije kobasice i zapečeni grah preporučujem pšenično pivo Dva klasa – savjetuje Nauković, no kaže da je konačan izbor individualan. Na masivnim drvenim stolovima i s ledenim kriglama piva hrana itekako prija, a gosti uz  nju posebno vole “zimske“ specijalitete.

- Ako postoji riječ najpivničnije, onda je to buncek. Ljudi ga obožavaju, a uz takvu težu hranu preporučujemo i crno gusto pivo poput Crne kraljice koja ima karakteristični okus karmeliziranog slada – objašnjava Nauković.

Pivo se odlično kombinira s gotovo svom hranom, bilo to mesna jela, riba, ukiseljeno povrće, raznovrsni sirevi ili deserti. Uz piletinu ili junetinu pije se lager pivo, a dok se u Hrvatskoj uz ribu pije najčešće vino, ne možete pogriješiti ni s gorčom pivom, dok uz rakove i školjke slobodno posegnite za kriglom tamne pive, kao i uz čokoladne slastice, savjetuju pivari.

Čokoladni kolači 

Deserti koji imaju gorku notu, poput čokoladnih slastica kao što su mramorni kolač ili Schwarzwald torta, slažu se uz crno pivo.

Engleski stout i tamni ale 

Savršeno pašu uz intenzivnija jela od divljači ili uz odreske, ali i razna sočna pečenja.

Svijetli lager  

Odlično paše uz slanija jela poput kobasica, ali i tzv. street food poput burgera, ćevapa, sendviča, ali i grickalica.  

Trganci u pivskom gulašu

Sastojci: Gulaš: 500 g juneće lopatice, biljno ulje, feferoni, češnjak, crveni luk, pire od rajčice, dvije žlice oštrog brašna, svježa crvena paprika, mrkva, svježa rajčica, sol, papar; Trganci: 300 g glatkog brašna, jaje, sol, šalica vode

Priprema: Od brašna, jaja, soli i vode umijesite tijesto. Tanko razvaljajte i ostavite da se osuši. Trgajte ga rukama na manje komade i skuhajte u loncu vode s malo ulja. Kuhajte oko pet minuta i zatim ocijedite. Gulaš: Na malo ulja pirjajte nasjeckani luk, češnjak i mrkvu. Dodajte na kockice narezano meso i propirjajte. Posipajte ga brašnom i upržite, podlijte s malo vode te dodajte na kockice narezanu rajčicu i crvenu papriku. Dodajte pire od rajčice te posolite i popaprite. Pred kraj kuhanja dodajte nekoliko narezanih feferona.


Idi na 24sata

Komentari 46

  • JureGrgic 04.10.2014.

    volim popit dobru staru zuju, ali jana je zakon ;)

  • gabriella_1 03.10.2014.

    Volim pivo, a crno obožavam..samo mora biti gorko, naš Tomislav mi je najbolji od domaćih piva..probala sam mnoga ali sva su mi nekako preslatka i fali im punoće..eto..moj skromni komentar

  • nadimak moj 02.10.2014.

    Tamno pivo je odlično, Česi prave odlična tamna piva, informacija iz prve ruke :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare