To je to što me zanima!

Hrskave rolice kriju slatke deserte i slana ukusna jela

Za pripremu rolica izdvojit ćete najviše sat vremena, a igra raznovrsnim okusima i finim namirnicama kuhanje će pretvoriti u užitak
Vidi originalni članak

Umjetnost nadijevanja tijesta, pršuta ili listova salate koji se zatim savijaju, užitak je za oko ali i nepce. Za pripremu većine recepata, bilo slatkih ili slanih, dovoljno je izdvojiti oko sat vremena. Glavnina truda je u pomnom sjeckanju povrća ili voća koje se zatim povezuje s mesom i umacima, zamota u tijesto te potom prži u dubokom ulju ili pećnici. Pri pečenju u tavi vrijedi jednako pravilo kao i pri pripremi prženih krumpirića: nakon što se ulje dovoljno zagrijalo, jelo ne treba miješati ili suviše okretati kako bi tijesto upilo što manje ulja. Temperaturu ulja za pečenje provjerite tako da ubacite komadić kruha u tavu. Počne li cvrčati, možete početi peći. Rolice valja pažljivo položiti u tavu. A da se ne opečete vrućim uljem, mogu vam poslužiti kineski štapići, metalna hvataljka ili za iskusnije kuhare, snalažljivost s dvije kuhače. S njima je lako obuhvatiti komade i staviti ih u vruće ulje bez špricanja po štednjaku. Brze slatke ili slane savijače najlakše je pripremiti od zamrznutog lisnatog tijesta. Budući da ono sadrži dosta masnoće, nije potrebno puno mastiti lim ili kalup - dovoljno ih je poprskati hladnom vodom.

Kineske proljetne rolice sa svinjetinom i đumbirom
Sastojci: 250 g mljevene svinjetine, 100 g celera, 100 g svježega kupusa, 18 listova tankog tijesta za savijače, 3 žlice umaka od soje, žličica šećera, 2 žličice škrobnog brašna, žličica naribanog đumbira, sol, šećer
Postupak: Popržite mladi luk, đumbir, svinjetinu, na rezance narezani celer i kupus.
Dodajte žličicu gustina razmućenog u 2 žlice umaka od soje i 2 dl vode i pecite dok meso ne bude pečeno. Na tijesto stavite 2 žlice nadjeva, zavrnite rubove i zarolajte. Rubove slijepite škrobnim brašnom koje ste razmutili u vodi. Rolice pržite u zagrijanome dubokom ulju na jakoj vatri.

Predjelo od nadjevenog pršuta, feta sira i smokava
Sastojci: 100 g pršuta, 50 g feta sira, 50 g suhih smokava, 200 g salate radića, dl maslinova ulja, dl limunova soka, francuz narezan na kriške, maslac
Priprema: Sir i smokve narežite na kockice podjednake veličine. Radić narežite na rezance. Salatu, sir i smokve prelijte preljevom od maslinova ulja i limunova soka, posolite i dodajte sjeckani peršin. Pršut narežite na tanke ploške koje trebaju biti dovoljno velike da ih možete nadjenuti. Zarolajte, složite na tanjur i poslužite uz kriške kruha popečene na maslacu.

Zeleni umak daje aromu rolicama s mesom i povrćem
Sastojci: vezica svježeg bosiljka, 4 češnja češnjaka, 2,5 dl maslinova ulja, 10 dag parmezana, sol, prstohvat papra
Priprema: Bosiljak i češnjak izgnječite. Stavite u mikser i dodajte maslinovo ulje, sol i mljeveni papar. Miješajte dok se ne dobije zelena krema. Dodajte ribani parmezan i miksajte. Poslužite uz rolice nadjevene mesom, ribom ili povrćem.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare