To je to što me zanima!

I domaća jela su egzotična iz ruku vrhunskih kuhara

Najbolji hrvatski kuhari otkrili su nam svoje recepte s natjecanja u Vinkovcima. Donosimo vam predjelo, glavno jelo i deserte od jabuka
Vidi originalni članak

PREDJELO "SLAVONSKA IGRA"
Sastojci: 150 g brašna, 5 jaja, prašak za pecivo, 2 kg junećeg hrbta, 20 dag luka, 2 dag češnjaka, 0,02 l konjaka, 0,2 dl vrhnja, 20 dag mrkve, 5 dag želatine; 30 dag poriluka, 40 dag mrkve, 40 dag kukuruza, 0,2 l vrhnja, 0,5 dag želatine, 0,01 l konjaka. Priprema: Od brašna, jaja i praška za pecivo ispecite biskvit. Juneći hrbat pirjajte na luku i češnjaku. Usitnite u multipraktiku. Dodajte vrhnje, rastopljenu želatinu, konjak i začinite. Nakon što se biskvit ispeče, slažite red biskvita, red paštete od hrbta, listiće kuhane mrkve, paštetu, biskvit, paštetu, bijeli žele te potom želirajte. Za drugi dio protisnite kuhani kukuruz, začinite, dodajte vrhnje i rastopljenu želatinu. Kuhanu mrkvu protisnite, začinite i dodajte vrhnje, konjak i otopljenu želatinu. U kalup slažite red kuhanih listova poriluka, pjenu od kukuruza i pjenu od mrkve pa želirajte. Skuhajte 200 g šparoga, protisnite, dodajte dl vrhnja za kuhanje i obložite trokutić.
 
PARFE OD JABUKA U ZAGRLJAJU OD NARANČE
Sastojci: 0,5 l mlijeka, 150 g šećera, vanilin šećer, 0,5 l tučenog vrhnja, naranča, dl soka naranče, 100 g oraha, 8 listova želatine, 8 žumanjaka, 50 g rastopljene čokolade, 300 g kaše od jabuke, 0,05 l grand mariniera; Za biskvit: 5 jaja, 120 g šećera, 120 g brašna, vanilin-šećer, ulje, 5 dag holip mase.
Priprema: Orahe prepržite na karamelu. Stegnuto usitnite. Izmiksajte naranču i u njenom soku prokuhajte orahe. Dodajte rastopljene listove želatine, a kad se ohladi, šlag i grand marinier. Izmiješajte žutanjke, šećer i vanilin-šećer. Dodajte prokuhano mlijeko i želatinu. Kad se ohladi, dodajte 0,05 l quantro likera i šlag. Ispecite biskvit. Na njega stavite parfe od naranče, čokoladu i parfe od jabuke. Ohladite. 


GLAVNO JELO "EGZOTIČNI KARE" 
Sastojci: 1,5 kg svinjskog karea, 200 g sušenih marelica, 150 g sojinih klica, 150 g mrkve, 100 g luka, 100 g pelata, 100 g mladog luka, 200 g krastavaca, med, soja umak, smeđi šećer, 150 g riže, 150 g batata, 2 jaja,2 dcl vrhnja, 200 g slanine, sol, začini, 2 žlice meda, 2 dl crnog vina.
Priprema: Odvojite kare od kosti i marinirajte ga u medu, sojinu umaku i crnom vinu 1 sat. Marelice i slaninu nasjeckajte i sjedinite. Time punite kare, pričvrstite i pečete s korjenastim povrćem. Podlijevajte marinadom. Rižu i batat skuhajte posebno. Batat propasirajte. Kalup obložite maslacem. Stavite batat izmiješan sa žutanjkom, vrhnje, snijeg od bjelanjaka pa rižu. Ispecite i poslužite s povrćem.

DESERT "ZLATNA JABUKA"
Sastojci: 3 kg jabuka, 12 žutanjaka, 600 g šećera, kora jednog limuna, mrvice, 12 bjelanjaka, 150 g oraha, 200 g brašna, 0,5 l mlijeka, 200 g maslaca, cimet, želatina, 3 dl slatkog vrhnja, 300 g džema od brusnica, 100 g čokolade, 300 g karambola.
Priprema: Jabuke narežite na kockice i nakapajte limunovim sokom. Pjenasto izmiksajte žutanjke i šećer, dodajte limunovu koru, orahe, jabuke, snijeg od bjelanjaka i mrvice. Promiješajte pa pecite 30 minuta. Karambole u ploškama prelijte sa smjesom od šećera, maslaca i cimeta. Kratko prokuhajte. U toplo mlijeko stavite šećer, žutanjke i cimet pa prokuhajte. Prokuhajte i jabuke, izmiksajte i dodajte mlijeku. Maknite s vatre i dodajte džem i vrhnje.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare