To je to što me zanima!

Ideje kako iskoristiti ostatke hrane, napravite neko novo jelo

Mesne umake možete iskoristiti za punjenje svih šupljih vrsta tjestenine. Njima možete puniti i krumpire te dodati (ako vam je ostalo) kuhano povrće. Kratko zapecite i prije kraja dodajte komad sira
Vidi originalni članak

Obilje blagdanske hrane najčešće se ne može pojesti istog dana. Kako bi potrajala, važno ju je čuvati na pravilan način. Za početak provjerite temperaturu u hladnjaku. Za hranu su najsigurnija od dva do četiri Celzijeva stupnja.

POGLEDAJTE VIDEO Trik kako brzo oguliti jaja:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ako se temperatura mijenja i nije stalna, to će utjecati i na svježinu te rok trajanja hrane. Tome može biti uzrok i pretrpavanje hladnjaka, koje vodi otežanom i neravnomjernom cirkuliranju hladnog zraka, nužnom za pravilno očuvanje hrane.

Pri spremanju u hladnjak sve što možete poklopite, zatvorite u plastične posude ili zamotajte u aluminijsku foliju. Tako neće poprimiti miris ostale hrane, osušiti se i brzo pokvariti. Posude je bolje držati jednu pokraj druge kako bi zrak cirkulirao.

ODLIČAN RECEPT Morate ih isprobati: Cheesecake kuglice od samo tri sastojka

Hranu koja stoji dulje od tri dana svakako bacite, osim ako ste je od početka čuvali u vakumiranim posudama i u hladnjaku. Tada može trajati i do tjedan dana. Svježe meso je dobro držati odvojeno od suhomesnatih proizvoda i hrane spremne za jedenje kako biste izbjegli mogući prijenos bakterija.

Svu kuhanu hranu stariju od dva sata, bilo da je prije toga stajala u hladnjaku ili zamrzivaču, treba podgrijati na 75 °C kako bi se termički obradila. Pri tome je važno da se jelo ravnomjerno podgrije pa je povremeno promiješajte.



Mesne umake možete iskoristiti za punjenje svih šupljih vrsta tjestenine. Njima možete puniti i krumpire te dodati (ako vam je ostalo) kuhano povrće. Kratko zapecite i prije kraja dodajte komad sira.

Kuhano povrće možete dodati novim umacima, kus kusu, pizzi ili pitama. Ostaci kuhanog mesa odlični su za rižota, juhe, variva i umake za tjesteninu. Višak pečenog mesa možete narezati na kockice i dodati kus kusu, juhi od graška, pizzi od kobasica, sendvičima i rižotu.

MJERA ČOVJEKA Toliko sam pojeo da ću puknuti - evo koliko je to točno hrane!

Još nekoliko savjeta:

  • Pri stavljanju kuhane ili pečene hrane u plastične posude, ruke trebaju biti čiste kako nepažnjom ne biste slučajno unijeli bakterije.
  • Hranu je bolje stavljati u više manjih posuda, pogotovo ako je riječ o varivima, čija sredina dugo ostaje topla i pogodna je za razvoj bakterija.
  • Nadjeve purica, patki ili pilića izvadite prije stavljanja u hladnjak jer ono dugo ostaje toplo te tako povećava opasnost od trovanja.
Idi na 24sata

Komentari 1

  • 01.01.2021.

    Ne radim ovo, kuham otprilike koliko će se pojesti

Komentiraj...
Vidi sve komentare