To je to što me zanima!

Idemo na piknik uz sendviče, namaze i rashlađene sokove

Sokove zamotajte u listove od novina kako bi što dulje ostali hladni, a pomoći će i listić metvice, a masline i ukiseljeno povrće obavezan su dio svakog piknika
Vidi originalni članak

Ako se brinete da ćete se teško riješiti mrlja od trave i blata s dekice za piknik, ispod rasprostrite plastični stolnjak i opustite se. Hladnjak držite na stražnjem sjedištu auta radije nego u prtljažniku jer će se tamo najbrže zagrijati. Idealno bi bilo imati jedan hladnjak za hranu i jedan za piće - tako ćete izbjeći stalno otvaranje poklopca hladnjaka u kojem je hrana da biste došli do bočice vode. 

Najpraktičnije je hranu posložiti u plastične zdjelice s poklopcem, no za kruh se to ne preporučuje jer može postati gnjecav. Umotajte ga u kuhinjsku krpu, a najbolji izbor kruha za piknik je neki s hrskavom korom - čak i ako se navlaži, neće izgubiti na hrskavosti. Hranu držite izvan hladnjaka najviše dva sata kako biste izbjegli bilo kakav rizik od kvarenja.

 Osvježavajuće piće najlakše ćete si osigurati ako noć prije zamrznete nekoliko boca vode ili soka. Možete ih rabiti kao pakiranja leda koja će hranu držati hladnom. Osvježiti vas mogu i listići metvice - ubacite ih u boce s vodom i kad otpuste aromu, olakšat će boravak i na najvećoj vrućini. Kako bi što dulje ostala hladna, zamotajte boce u nekoliko listova novina.

Štapići sa sirom i bosiljkom

Sastojci: List gotovoga lisnatog tijesta, pasta od bosiljka, papar, 250 g ribanoga tvrdog sira

Priprema:  Napravite pastu od bosiljka - u blenderu sameljite šaku svježih listova bosiljka te dodajte maslinovo ulje i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Razvucite tijesto na pobrašnjenu površinu. Na pola tijesta namažite pastu od bosiljka te pospite sirom i paprom. Presavinite list pa ga zatvorite. Narežite na komade debljine prsta i savinite da dobijete spirale. Zauljite lim za pečenje i pecite na 220°C dok ne poprimi zlatno-smeđu boju.

Sendviči od mesnih kuglica

Sastojci: 230 g slanine, stabljika celera, luk, žličica usitnjenog češnjaka, mješavina svježe kadulje, ružmarina i timijana, 500 g mljevene govedine, 500 g mljevene svinjetine, 2 žlice mlijeka, 2 žlice krušnih mrvica, žlica sojina umaka, jaje, mljevena crvena paprika, muškatni oraščić 

Priprema: Popržite slaninu na malo ulja. Na masnoći naglo ispecite narezane stabljiku celera, luk, češnjak i začinsko bilje. Kad omekša, pomiješajte sa slaninom te usitnite u blenderu. Pustite da se hladi. U velikoj zdjeli pomiješajte mljeveno meso, mlijeko, mrvice, sojin umak, jaje, začine te dodajte miksano povrće sa slaninom. Pomiješajte te oblikujte u kuglice te ih popržite sa svih strana na tavi s malo ulja. Prerežite baguette na pola, nadjenite mozzarellom, mesnim kuglicama te pospite parmezanom.

Hummus

Sastojci: 450 g slanutka, 1/2 šalice limunova soka, 1/2 šalice maslinova ulja, 1/2 žlice usitnjenog češnjaka, sol, 1/2 šalice tahinija

Priprema: Izbacite oštećeni ili potamnjeli slanutak. Ostatak stavite u posudu i prekrijte vodom te ostavite da se namače preko noći. Ocijedite, stavite u lonac i prekrijte vodom. Posolite i pustite da voda zavrije. Maknite pjenu s vrha posude, pokrijte i kuhajte dok slanutak ne omekša, od 45 do 60 minuta. Procijedite, ali sačuvajte 3/4 šalice vode u kojoj se slanutak kuhao. Ohladite i ogulite. Stavite u blender, dodajte vodu u kojoj se kuhao, limunov sok i 1/4 šalice maslinova ulje. Kad slanutak sameljete, dodajte ostatak ulja, tahini, češnjak i sol te blendajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Tjestenina s brokulom i slaninom 

Sastojci: Pakiranje tjestenine, maslinovo ulje, 350 g ljute kobasice, 2 češnja češnjaka, 350 g cvjetova brokule, limenka pelata, sol, papar, bosiljak, 1/3 šalice ribanog parmezana

Priprema: Skuhajte tjesteninu i stavite u zdjelu za posluživanje. Dok se tjestenina kuha, zagrijte ulje i popržite kobasicu. Narežite je na komadiće. Na toj masnoći naglo minutu propirjajte cvjetove brokule. Dodajte češnjak i pirjajte još minutu. Dodajte narezane pelate, sol i papar te kuhajte na srednje jakom plamenu oko pet minuta. Dodajte kobasicu i pomiješajte te prelijte preko tjestenine. Ukrasite boisljkom i poslužite s ribanim parmezanom.

Hamburger

Sastojci: 500 g mljevene govedine, jaje, 50 ml mlijeka, glavica luka, mješavina mediteranskih začina, 10 ml umaka s okusom roštilja, 30 ml umaka od rajčice, 30 ml pelata, 30 g brašna, suncokretovo ulje za prženje

Priprema: Zagrijte pećnicu na 180°C. U zdjeli pomiješajte sve sastojke, dok se dobro ne prožmu. Smjesu podijelite i oblikujte i krugove. Ohladite 20 minuta. Zagrijte ulje u tavi i popržite popečke s obiju strana. Iz tave prebacite na lim za pečenje i pecite 15-ak minuta. Poslužite u pecivu, prema želji s dodatkom umaka i povrća.

Namaz od patlidžana

Sastojci: 2 veća patlidžana, 3 žlice maslinova ulja, 3 žlice tahnija, 2 češnja češnjaka, žličica mljevenog kima, sok jednog limuna, sol, papar, žlica sjeckanog peršina

Priprema: Zagrijte pećnicu na 200°C. Vilicom izbodite patlidžane, prerežite ih na pola i premažite maslinovim uljem. Pecite 40-ak minuta, dok ne omekšaju. Ohladite. Meso patlidžana odvojite od kože i stavite ga u zdjelu te zgnječite. Dodajte mu usitnjeni češnjak, preostalo maslinovo ulje, tahini, kim, dvije žlice limunova soka, sol i papar. Izblendajte. Ohladite do sobne temperature te začinite ostatkom limunova soka i pospite peršinom.  

Još više recepata za piknik potražite u subotnjem izdanju gastromagazina Skuhatćute za samo 1,99 kn!

Idi na 24sata

Komentari 31

  • mala_pjegava 05.07.2013.

    Piknik na +35? Korak do nervnog sloma. XD

  • Gibbs 05.07.2013.

    piknik uz dobro društvo, slasne zalogaje, hladno pivo i gitaru... savršeno

  • DART MAUL 05.07.2013.

    piknik uz sokove ma dajte molim............!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare