To je to što me zanima!

Igranje tetrisa pomaže ojačati vid kod sindroma lijenog oka

Kod igranja video igrica postižu se bolji rezultati nego kod povezivanja zdravog oka kako bi se slabije razvilo, a ovaj je tretman primjenjiv i kod djece i kod odraslih
Vidi originalni članak

Inventivan, no prije svega učinkovit način liječenja ambliopije ili sindroma lijenog oka je opuštanje uz popularni tetris, tvrde kanadski znanstvenici sa Sveučilišta McGill. Oni su utvrdili da terapija igricama pomaže bolje nego zatvaranje dobrog oka s flasterom kako bi se popravio vid na slabijem oku, piše BBC.

Otprilike jedno od 50 djece ima lijeno oko, kojeg karakterizira pojava lošijeg vida bez patoloških promjena. Ako se stanje ne liječi može rezultirati popunim gubitkom vida na oku, a često je popraćeno škiljenjem ili "bježanjem oka".

- U studiji su djeca igrala tetris, no moguće je da bi i druge video igrice mogle popraviti vid. Ako se dobro oko ne pokrije flasterom, oči rade zajedno, a vid brže popravlja - kaže voditelj istraživanja, dr. Robert Hess.

Tijekom dva tjedna on i njegov tim podijelili su djecu u dvije kontrolne skupine, od kojih su jednima pokrivali zdravo oko, a drugima ostavljali oba oka otkrivena za vrijeme tretmana igricama. Nakon toga, zaključili su da se vid djeci koja nisu imala povez u većoj mjeri popravio.

Ovaj tretman nije primjenjiv samo na djeci već i na odraslima, kojima će olakšati neugodnosti stavljanja poveza i postizanja boljih rezultata, ističe dr. Hess.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare