To je to što me zanima!

Imate li kiselo ili lužnato tijelo? O tome ovisi nastanak tumora

Jedemo previše, jedemo pogrešnu hranu i u pogrešno vrijeme. Tijelo s godinama postaje kiselije, što izaziva mnoge bolesti. Nužno je stoga ispraviti staru neravnotežu pH vrijednosti
Vidi originalni članak

Tijelo može biti alkalno ili kiselo, a kako bi se čovjek dobro osjećao i bio zdrav pH mora biti neutralan ili blago alkalan – između 7,3 i 7,5. Međutim, zbog suvremenog načina prehrane, pH je obično mnogo manji, odnosno kiseliji, a posljedica je umor, bezvoljnost, nadutost i općenito loš osjećaj. Uz to, s godinama tijelo postaje kiselije, a to uzrokuje razne teškoće, od srčanih bolesti do gubitka pamćenja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Školska knjiga je nedavno objavila knjigu dr. Stephana Domeninga "Alkalna prehrana" u kojoj detaljno opisuje što je i zašto je važna alkalna kura te donosi dvotjedni jelovnik s receptima. Alkalna kura je recept za zdravlje, a osmišljena je tako da pomogne izvući tijelo iz kiselog stanja balansiranjem unosa alkalne i kisele hrane.

Namirnice su po svom sastavu kisele ili alkalne, ali to ne znači da iz prehrane treba izbaciti sve kisele namirnice, umjesto toga trebali biste nastojati jesti manje kiselih, a više alkalnih namirnica kako biste ispravili staru neravnotežu pH tijela. Kad je tjelovježba u pitanju, dr. Domening smatra da ne morate trčati maraton, nego da je dovoljna umjerena i redovita tjelovježba. Vaše tijelo ne želi krajnosti, ono želi umjerenost i ravnotežu.

POSLJEDICE SUVREMENOG NAČINA ŽIVOTA

Ljudi koji žive u razvijenom svijetu postaju sve deblji. Prošećite glavnom ulicom bilo kojega grada i sve će vam biti jasno. Više od 60 posto osoba ima višak kilograma, a za 20 posto od tog broja može se reći da su pretili. Broj oboljelih od dijabetesa nikada nije bio tako velik. Unatoč napretku moderne medicine, i dalje nas muče kronične bolesti.

Prema izvješću što ga je 2011. objavila britanska Vlada, smatra se da je predebelo ili pretilo 23 posto djece stare 4-5 godina i 33 posto djece u dobi od 10-11 godina. Moglo bi se reći da smo zaboravili kako se jede: jedemo previše, jedemo pogrešnu hranu i jedemo u pogrešno vrijeme. Sve u svemu, jedemo previše mesa i šećera. Kupujemo previše rafinirane i prerađene hrane koja nas samo zasiti, a zapravo ne daje ništa vrijedno i korisno tijelu.

Kako bi tijelo moglo apsorbirati i iskoristiti pojedine hranjive tvari, probavni sustav mora hranu valjano razgraditi. Nezdrave prehrambene navike, poput prevelikog unosa hrane s kojom se probavni sustav ne može nositi, uzrokuju probavne tegobe, a one mogu štetno djelovati na odnos alkalnog (lužnatog) i kiselog u tijelu, tumači dr. Domening u knjizi "Alkalna prehrana“ i pojašnjava:

- Takva hrana daje samo prazne kalorije i u želudcu zauzima prostor u kojem bi trebale biti druge, korisnije namirnice. Budući da kisela hrana mijenja oblik tijela, moguće je da nećemo moći dobro vježbati. Udebljat ćemo se. No to je tek simptom koji i sam utječe na zdravlje: zbog smanjene fizičke sposobnosti previše opterećujemo tijelo i stvaramo teškoće kosturu.

Ono što počne nelagodom i bolovima može dovesti do ugradnje kuka i koljena. Postajemo nepokretni. Manje vidljiva promjena događa se u tijelu. Prije nego što se udebljamo kosti se demineraliziraju, koža se opusti zbog pomanjkanja hranjivih tvari, a toksini s kojima pokušavamo izaći na kraj naprežu organe. Uspijevamo nekako, ali pritom gubimo vitalnost, energiju, zdravlje. Zbog prevelike kiselosti brže starimo.

Što je još gore, prevelika kiselost stvara u tijelu uvjete u kojima se mogu razvijati alergije i teške bolesti. Probavni sustav prirodno pokušava uvesti red u mješavinu stvari koje jedemo. Problem je u tome što previše onoga što jedemo stvara kiselinu, a premalo djeluje alkalno.

KISELE I ALKALNE NAMIRNICE

- Sve namirnice koje jedemo možemo svrstati u one koje stvaraju kiselinu i one koje stvaraju alkalnost što znači da u probavnom procesu te namirnice oslobađaju kisele ili alkalne rezidue. To ne mora značiti da namirnice kisela okusa (limun, ocat, rabarbara i druge) moraju stvarati kiselinu. Tako limun, koji je kiseo, zapravo alkalizira nakon što ga tijelo probavi. Stoga, kada govorimo da su neke namirnice “kisele” odnosno “alkalne”, mislimo na to utječu li na kiselost odnosno alkalnost - pojašnjava dr. Domenig.

Najjače kiseline nalaze se u životinjskim bjelančevinama te u alkoholu, kofeinu, tvornički prerađenoj hrani i šećeru. Najslabije kiseline nalaze se u bjelančevinama biljnog podrijetla, primjerice u mahunarkama. Namirnice koje djeluju alkalno sadrže vrlo malo ili nimalo kiseline i ne stvaraju kiselinu. Alkalne namirnice uključuju većinu povrća, mnoge vrste voća, hladno prešana ulja, mnoge žitarice i sve začinske biljke. Kako biste povećali alkalnost organizma, ne trebate jesti isključivo alkalne namirnice.

Najbolji je odnos kiselog i alkalnog u prehrani dva prema jedan: dvije trećine alkalnog prema najviše jednoj trećini kiselog. Ali na tijelo utječe i način na koji hranu prera-đujemo i probavljamo. Jedemo li nešto alkalno ali smo u žurbi i ne žvačemo dovoljno, hrana se loše probavlja i fermentira te uzrokuje kiselost. Bjelančevine (proteini) su makronutrijenti sastavljeni od aminokiselina koje su nužne za pravilan rast i funkcioniranje ljudskog tijela.

Nažalost, bjelančevine su i jedna od najkiselijih namirnica, a to osobito vrijedi za životinjske bjelančevine poput onih iz mesa i ribe (te nekih vrsta sira). Većina nas (osim pravih sportaša) jede znatno više bjelančevina nego što nam je potrebno; ishod je zasićenost tijela bjelančevinama, pa stoga i kiselinom. Prehrana bogata bjelančevinama donosi količinu kiseline s kojom se želudac ne može nositi. One mogu pomoći da brzo smršavite, ali uništit će zdravu kiselo-alkalnu ravnotežu tijela, tvrdi dr. Domening

KAKO IZMJERITI PH?

Kako biste doznali pH tijela, testnim trakicama možete testirati slinu ili urin. Budući da se učinci alkalne kure očituju u urinu kasnije, općenito možete očekivati da se veća alkalna vrijednost pokaže u slini. Međutim, testiranjem urina dobiva se točniji rezultat jer on bolje pokazuje kako bubrezi eliminiraju kiselinu. Uvijek slijedite upute proizvođača i trakicu nikada nemojte staviti u izravan dodir s tijelom.

Testne trakice možete naručiti internetom od tvrtke Micro Essential Inc. (www. microessentiallab.com), na drugim internetskim stranicama te u mnogim našim ljekarnama.

  • SLINA -Na pH sline utječe ono što ste nedavno pojeli ili popili. Najbolje je pričekati oko dva sata nakon jela i potom slinu nekoliko puta progutati kako biste isprali usta. Ispljunite malo sline u žlicu i lakmus-trakice uronite u tekućinu. Zatim boju koja se pojavi usporedite s bojama na priloženoj skali boja, koju ste dobili s trakicama.
  • URIN -Na pH urina utječe količina vode koju ste pili i količina pojedenih namirnica koje stvaraju kiselinu. Iz tog je razloga najbolje urin testirati čim ujutro ustanete. Lakmus-trakice nakratko uronite u malu količinu urina. Usporedite rezultat sa skalom pH u boji. 

KAKO VAM ALKALNA KURA MOŽE POMOĆI?

Jedna od sjajnih strana alkalne kure sastoji se u tome što se acidoza i njezine posljedice – otvrdnuće arterija, začepljenje probavnog sustava i druge nepravilnosti u radu organa, mogu doduše godinama nakupljati u tijelu, ali da se taj proces ipak može brzo preokrenuti. Nakon što svladate načela alkalne kure i provedete četrnaestodnevni plan, počet ćete zamjećivati razliku. Ali upamtite, alkalna kura nije neka brza dijeta, nego životni plan osmišljen za optimalno zdravlje, tvrdi dr. Domenig i nastavlja:

- Kao što zna svaki poljoprivrednik, kiselo tlo ne može donijeti bogat urod. Za ljudsko tijelo vrijedi isto što i za prirodu. Kako to znamo? Jedan od najvažnijih načina koji se primjenjuje za procjenu zdravstvenog stanja jest testiranje pH tijela kako bi se vidjelo je li pacijentovo tijelo kiselo ili alkalno, a pritom se služimo istom pH skalom kakvu koriste liječnici diljem svijeta.

Riječ je o samo jednom testu koji nam govori o općem zdravlju tijela i njegovih sustava zato što pH tjelesnih tekućina, osobito krvi, utječe na svaku stanicu u tijelu. Održavajte pH tijela u ravnoteži i ono će ostati zdravo. Kod upotrebe pH za procjenu zdravlja najljepše je to što je dovoljno znati čitati brojke. Vrijednosti pH mogu biti od 1 do 14. Što je vrijednost pH veća, tvar je alkalnija; 7 se smatra neutralnom vrijednošću.

Manje vrijednosti nalaze se u kiselom spektru; što je brojka manja, kiselost je veća. Premda je 7 neutralna vrijednost, za optimalno zdravlje trebali biste biti blago alkalni – u idealnom slučaju oko 7,4. Razlog je to što treba neutralizirati povećanu kiselost koja dolazi s godinama i načinom prehrane.

Možete se testirati kod kuće svakoga dana neposredno nakon buđenja i prije nego što išta pojedete. Nemojte se zabrinuti ako je u početku vrijednost 6 ili manje, u kiselom dijelu skale. Nakon što promijeniti prehranu uočit ćete značajan napredak. Ako je vrijednost već blizu 7, sjajno. Ipak, mjerite pH svakoga dana kako biste pratili promjene.

ZNAKOVI DA JE TIJELO PREVIŠE KISELO

Ove svakodnevne tegobe mogu biti simptomi kisele prehrane:

  • Zatvor stolice i nadutost: I jednom i drugom uzrok su prebrzo jedenje, previše hrane i/ili prekiseli obroci.
  • Manjak energije i koncentracije: Budući da kiselina smanjuje količinu kisika u krvi, osjećate se tromo jer mozgu i tjelesnim sustavima nedostaje taj vitalni element.
  • Problemi s težinom: Prekomjerna tjelesna težina govori da vaša prehrana nije u skladu sa sposobnosti tijela da obradi hranu koju mu dajete.
  • Loš ten i suha, beživotna koža bez sjaja: Višak kiseline izlučuje se preko kože te uzrokuje njezino oštećenje i upalu.
  • Bolest desni, karijes i neugodan zadah: Mogu se izravno povezati s izrazito kiselom prehranom jer se tada bakterije mnogo brže razmnožavaju nego kod alkalne prehrane.
  • Česte hunjavice i prehlade: Kada tijelo ne dobiva pravu hranu i kada se želučana flora mijenja, vjerojatni ishod je slab obrambeni sustav.
  • Bolovi u mišićima i zglobovima: Upala može biti znak da se alkalni minerali u kostima i mišićima izlučuju kako bi neutralizirali kiselost. Pojedine kiseline, poput arahidonske kiseline u crvenom mesu, također aktiviraju upalu.

PRIMJER JELOVNIKA KOJI ZAKISELJAVA TIJELO

DORUČAK: Čak i bez šećera, kava ili crni čaj su kiseli. Kiselo je i pecivo od lisnatog tijesta.

UŽINA: Pecivo za pauzu je kiselo. Coca-Cola je kisela. Voćni sok je kiseo. Čokoladice su kisele.

RUČAK: Kisela su sva popularna restoranska jela – hamburgeri, pizze, pohana piletina. Salata bi mogla biti u redu, ali preljev je izrazito kiseo. Kiseli su čak i ‘zdrav’ sendvič i gazirani napitak, a to vrijedi i za vrećicu čipsa.

UŽINA: U uredu biste mogli utažiti glad negaziranom mineralnom vodom, bananom i bademima, ali oni se u automatima ne prodaju. Piće s prijateljima: Možda navečer poželite neko alkoholno piće, no čaša vina nije rješenje. Možda ćete se bolje osjećati, ali i ona je kisela.

VEČERA: Čak i naizgled zdrav obrok od piletine s grila i salate može zbog stresa pod kojim ste na kraju dana postati kiseo. Uz to, opteretit ćete probavni sustav kalorijama baš kada je pomislio kako je vrijeme da uspori. To će vas pratiti cijelu noć. A ako ste mislili da su tjestenina ili riža dobra zamisao, samo ste uzaludno nametnuli želucu prekovremeni rad. Šalica kakaa i keks prije spavanja? Još kiseline.

PRIMJER JELOVNIKA KOJI ČINI TIJELO ALKALNIM

NAKON BUĐENJA: topla voda s limunom ili čaj od koprive.

DORUČAK: omlet sa začinskim biljem.

RUČAK: Poširani losos, pire od mrkve i špinata i umak od konoplje.

VEČERA: Juha od za-činskog bilja, namaz od ovčjeg sira i hrena na pirovu kruhu ili integralnom krekeru.

PRIJE SPAVANJA: čaj od kamilice.

NAJBOLJE ALKALNE NAMIRNICE

Sva je alkalna hrana iznimno korisna za zdravlje i pridonijet će općoj dobrobiti. Avokado, buča, krumpir, amarant, celer listaš, raštika, bademi, mrkva, kvinoja, cikla, ulja, brokula, đumbir, lubenica, mango i papaja, komorač, smokva, kokos

SKUPINE KISELIH NAMIRNICA

Dolje nabrojene namirnice razvrstane su prema jačini kiselosti. Upamtite, umjesto da izbacite svu kiselu hranu, savjetujemo da smanjite unos kiselih namirnica i umjesto toga uvrstite u prehranu više alkalnih namirnica.

  • IZRAZITO KISELE NAMIRNICE - Životinjske bjelančevine: svinjetina, riba, piletina, janjetina, govedina. Prerađeni mliječni proizvodi: zreli sir. Rafinirana ulja i masti: margarin, kukuruzno ulje. Industrijski prerađeni proizvodi, konzervirana hrana. Hrana koja sadrži rafinirani šećer i brašno: konzervansi, gazirana pića, keksi, bomboni, čokolada, bijeli kruh. Kava, alkohol
  • SREDNJE KISELE NAMIRNICE - Biljne bjelančevine: slanutak, grah, leća. Svježi mliječni proizvodi: svježi sir. Orašasti plodovi: indijski oraščići, kikiriki, pistacije

RECEPTI ZA POSTIZANJE PH RAVNOTEŽE TIJELA

JUHA OD MRKVE I ĐUMBIRA

  • Sastojci: 450 g mrkve (oprane i nasjeckane), mali krumpir (opran i nasjeckan), 700 ml vode ili organskog povrtnog temeljca, đumbir, morska sol, naranča, peršin
  • Priprema: Trećinu količine mrkve iskoristite za sok. Preostalu mrkvu i krumpir kuhajte u povrtnom temeljcu ili vodi dok ne omekšaju. Miksajte u blenderu da dobijete glatku smjesu. U nju naribajte đumbira prema ukusu. Dodajte sok od mrkve i posolite. Iscijedite malo naranče i ukrasite peršinom.

SALATA OD KVINOJE S AVOKADOM, RAJČICOM, PERŠINOM I PINJOLIMA

Kvinoju možete djelomice ili potpuno zamijeniti prosom ili bulgurom.

  • Sastojci: 45 g kvinoje, 120 ml vode, šaka peršina sitno nasjeckanog, avokado (oguliti, izvaditi košticu i meso nasjeckati), pola male rajčice nasjeckane, sok polovice grejpa, 10 pinjola
  • Priprema: Kvinoju isperite i ocijedite, stavite u lonac s vodom i zakuhajte na jakoj vatri. Poklopite i smanjite vatru na tihu. Kuhajte petnaest minuta, zatim sklonite s vatre. Razrahlite vilicom i pustite da se ohladi. Na ohlađenu kvinoju stavite peršin, avokado i rajčicu. Prelijte sokom grejpa i umiješajte pinjole.

DODATNI SAVJETI:

POTREBNO NAM JE ČETIRI PUTA MANJE MESA NEGO ŠTO JEDEMO Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda procjenjuje da je muškarcima na godinu potrebno 20 kilograma, a ženama 16,5 kilograma bjelančevina. Britanci svake godine pojedu u prosjeku 79,3 kilograma mesa, Australci više od sto kilograma.

KANDIDA VOLI KISELO OKRUŽENJE Kandida je najčešći je uzrok gljivične infekcije kod ljudi, a uspijeva u kiseloj okolini. Najbolje se liječi izbacivanjem šećera, fermentirane hrane i alkohola, a pomažu đumbir, češnjak i peršin. ODNOS

ALKALNOG I KISELOG Kako biste povećali alkalnost organizma, ne trebate jesti isključivo alkalne namirnice. Najbolji je odnos dvije trećine alkalnih i jedna trećina kiselih. 

KRUMPIRI VEZUJU KISELINE U ŽELUCU Krumpiri su sjajan izvor alkalnosti jer su bogati zdravim ugljikohidratima. Krumpiri vezuju kiseline u želucu, a taj alkalni učinak koristi cijelom organizmu.

KOKOSOVO ULJE JE ALKALNO Kuhanjem se zbog visoke temperature uništavaju dragocjeni vitamini u uljima. Zbog veće otpornosti na toplinu, za kuhanje je najbolje kokosovo ulje. 

SVE ZAČINSKO BILJE I SJEMENKE SU ALKALNE Kao što je svako meso kiselo, tako su sve aromatične i začinske biljke alkalne. Uz to, korisne su jer sadrže minerale i vitamine. Trebali bismo ih češće uvrstiti u prehranu jer imaju veliku hranjivu vrijednost. Svježe ih treba samljeti u mlincu ili mužaru.

Idi na 24sata

Komentari 83

  • slatko volim 12.03.2017.

    Ne treba puno jesti..jesti što manje ako se može, a ako ne, onda izbjegavati rafiniranu hranu...opet ako se može ali kako se ne razmišlja o tome što jedemo jer nas užurbani način života tome prisilio, onda jedimo raznoliko i ne pijmo gazirana pića i ne konzumirajmo šećer...istina, ja volim slatko ali ima i zdravih slatkiša :) pH je promjenjiv, znači varira o onome što pojedemo tog dana, omjer lužnato : kiselo za održavanje zdravlja i izbjegavanje bolesnog stanja, trebao bi biti 75% “lužnate hrane” i 25% “kisele hrane” tijekom dana.

  • naomi-1 12.03.2017.

    Jedite losos,4 tone godisnje i izdrzati ce te dva mandata

  • naomi-1 12.03.2017.

    Ja se drzim one maxime da alkohol ubija sve

Komentiraj...
Vidi sve komentare