To je to što me zanima!

Instant kava: Od pilinga ujutro do začina za bolognese i kolače

Na kavu najčešće pomislimo kad nam nedostaje energije, no žličica kave čini čuda u mnogim drugim situacijama: Zamirisat će jutarnji piling i dodati aromu domaćem sladoledu i kolačima
Vidi originalni članak

Staklenka instant kave je jedan od 'must have' artikala u većini kućanstava, kao pomoć za situacije kad vam treba brza 'injekcija' kofeina,no kavu možete iskoristiti u bezbroj drugih situacija, pa tako s malo instant kave možete dotjerati okus umaka od rajčice za tjesteninu, ili umaka za odrezak, ili ju iskoristiti čak i kao piling za tijelo tijekom jutarnjeg tuširanja, kako bi vas miris kave razbudio. 

Za ukusniji bolognese

Priprema ukusnog bolognese umaka uključuje i pravu kombinaciju povrća te rezane rajčice i soka od rajčice, no kuhari koji se ne boje eksperimentirati zaključili su da žličica kave dodana u umak tijekom kuhanja daje umaku poseban okus. Taj je trik s kupcima 2015. podijelio trgovački lanac Sainsbury, čiji je glasnogovornik tada kazao da kava u bolognese umaku pojačava prirodnu slatkoću umaka od rajčice. 

Može i u Chilli con Carne

Dodajte žličicu instant kave u mješavinu povrća i govedine za Chili con Carne i to će dati jelu posebnu notu. Kava se odlično slaže i čini pobjedničku kombinaciju sa začinima govedinom i grahom, te pomaže da omekša meso i ujedno pojačava okus kad se jelo zapeče, kažu vrhunski kuhari. Za bolji rezultat treba koristiti fino mljevenu kavu, te dodati malo šećera i soli, kako biste izbalansirali okus.

AKTIVIRA PROBAVNI TRAKT Razlog nije kofein: Evo zašto nas kava tjera na veliku nuždu

Fini piling za razbuđivanje

Ako vam je potreban jeftini peeling kojeg uvijek imate kod kuće, instant kava je odlično rješenje. Granule kave su krupne i malo grube, a nisu agresivne, tako da su idealne za piling. Za još bolji efekt, možete pomiješati nekoliko žličica sa šećerom i maslacem od kokosa, ili malo maslinovog ulja. Iako za to nema dokaza, mnogi kažu kako piling na bazi kave pomaže i ublažavanju celulita.

A dodatna je prednost za kožu i to što je kava dokazani antioksidant. 

ISTRAŽIVANJE NA 500.000 LJUDI Ispijanje 7 šalica kave na dan smanjuje rizik od prerane smrti

Keksići s aromom

Ako volite peći kolače ili kekse i volite okus kave, zašto to ne biste povezali? Dodavanjem žličice ili dvije instant kave u smjesu za omiljene kekse možete im dodati posebnu aromu. Pritom je uvijek bolje koristiti instant kavu u prahu, jer se bolje otapa i povezuje sa smjesom. Ako dodate kuhani espresso, lako možete previše razvodniti smjesu.

Najbolji browniesi ikad 

Ako tražite način da čokoladne kekse učinite boljim, dovoljno je dodati žličicu instant kave u smjesu. Dobit ćete kekse s daškom kave, zbog čega će biti neodoljivi, tvrde kuhari. 

Kao začin za meso

Instant kava u kombinaciji s dimljenom crvenom paprikom, smeđim šećerom i ljutim začinima predstavlja sjajnu kombinaciju za mariniranje mesa prije pečenja. Kava se upija u meso, tako da nećete dobiti samo okus na površini, a dobro je i to što ga čini mekanijim.

Kad odlučujete o tome koliko kave dodati, budite umjereni, odnosno započnite s prstohvatom, pa po potrebi dodajte još, kako ne biste pretjerali. Imajte na umu da se okus kave oslobađa kuhanjem, pa je doista umijeće početi s vrlo malo kave i prestati ju dodavati na vrijeme.

O USPJEHU Iza svake uspješne žene stoji ona sama. I pokoja šalica kave.

Napravite sladoled od kave

Ako imate zdjelu sladoleda od vanilije, začinite ga instant kavom. A ako želite malo dodatne dekadencije, razmislite o tome da dodate i mrvicu čokolade.

Začinite omiljeni smoothie

Ako pripremate smoothie od omiljenog voća, primjerice banana i breskve, uz dodatak sojinog ili bademovog mlijeka odlično će pristajati i žličica instant kave. Ideja je posebno zanimljiva za jutarnji shake, ako nemate dovoljno vremena za to da u miru uživate u šalici kave i tako osigurate potrebnu dozu kofeina za razbuđivanje.

Mrvice kave kao ukras

Mrvice kave mogu biti odličan začin za obične muffine, kolače i deserte, a vrlo ih je jednostavno napraviti. U mikser stavite 125 grama nesoljenog putra s jednom šalicom brašna i pola šalice šećera te dodajte dvije žličice instant kave.

ŠALICA ZDRAVLJA Rizik od raka debelog crijeva je 40% manji uz šest šalica kave

Uključite blender i miješajte dok ne dobijete rastresitu smjesu. Prebacite na lim za pečenje koji ste pokrili papirom za pečenje i rastresite, pa pecite na 180 stupnjeva 20 do 30 minuta. Kad se ohlade, mrvice možete pohraniti u limenku s poklopcem i koristiti za posipanje omiljenih kolača. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • iinvidico 09.06.2019.

    Navodno je dobra za teen😉

  • denis79 09.06.2019.

    Sta ti je bolognese bog ti dao

Komentiraj...
Vidi sve komentare