To je to što me zanima!

Isprobali smo boje za jaja: Daju različite nijanse zelene i crvene

Po uputstvu s vrećice uzeli smo bijela jaja kako bi sva bila ista i kako bi se boja na njima bolje vidjela. Kupali smo ih u vrućoj ili hladnoj vodi ili kuhali u boji
Vidi originalni članak

U trgovačkim centrima kupili smo deset paketića boja za jaja. Šest ih je bilo pakirano pojedinačno i mogla se odabrati boja, a četiri su bili kompleti s više boja. Jaja smo odlučili obojiti u crvenu i zelenu. Pripremali smo ih po uputstvima s vrećica. Na sedam je pisalo da se boje razmute u vrućoj ili kipućoj vodi.

Omnicolor može u vruću ili hladnu vodu, a pripremili smo je s vrućom. Boja KGT se priprema s hladnom vodom.

Crelando boje su u ampulama čiji se sadržaj izlije u vodu koju smo stavili u plastičnu vrećicu priloženu u pakiranju. U vrećice s razmućenom bojom potom se stave po tri jaja, zatvore se i stave kuhati u posudu s vodom. Jaja se kuhaju i ujedno farbaju. Dr. Oetker ima pet boja u pakiranju i boje su u prahu u vrećicama. Na svakoj je označeno koje je boje.

Met Ma i Heitmann isto imaju po pet boja, no u tabletama su pa je trebalo detektirati koja je koja jer je suhi pigment drugačiji od boje koja se kasnije dobije. Nakon što smo u čaše ulili zadanu količinu vode i rastopili boju, bilo u listićima, tabletama ili prahu, dodali smo i po žlicu ili dvije alkoholnog octa, prema uputstvu. Sve smo promiješali i dodali kuhano, vruće jaje, kako je pisalo na većini uputstava.

Na uputstvima nekih boja piše da nijansa koja se dobije može ovisiti o boji jajeta. Zato smo kupili bijela jaja. Samo je na rijetkim pakiranjima pisalo koliko jaja moraju stajati u boji. Na boji Silvija piše da za svijetle nijanse u boji trebaju biti do tri minute, a za intenzivniju boju do sedam minuta. Kad smo vadili jaja iz boje KGT, na mjestu gdje smo ga primili boja se skidala i ostale su mrlje. Da bi jaja bila sjajnija, nakon bojenja dobro ih je premazati masnoćom.

Najslabije je primila KGT

Dobro su primile boje Silvija te Sadiković. No Sadiković crvena ispala je više ružičasta u odnosu na sliku. Pan Graf ima blijedu crvenu. Najslabije su primile boje KGT.

Najjača boja je Omnicolor

Vrećica boje Omnicolor najrealnije je prikazala kakva će jaja biti, a dobro ih je i obojila. Odlična je bila i Met Ma. Čudne nijanse dale su Crelando i Dr. Oetker.


Silvija (Hrvatska), 0,59 kn (jedna boja za 10 jaja):

Denis (Srbija), 0,99 kn (jedna boja, ali nije navedeno za koliko jaja):

Sadiković (Hrvatska), 1,99 kn (jedna boja za 10-12 jaja):

Pan graf (Srbija), 1,99 kn (jedna boja za 10 jaja):

KGT (Srbija) 2,99 kn (jedna boja, ali nije navedeno za koliko jaja):

Omnicolor (Njemačka), 3,99 kn (jedna boja za 15 jaja):

Met ma (Bugarska), 2,99 kn (pet boja, do 50 jaja): 

Heitmann (Njemačka) 5,99 kn (pet boja, ne piše za koliko jaja):

DR. Oetker (Poljska), 6,99 kn (pet boja, za 25 jaja): 

Crelando (Njemačka), 8,99 kn (četiri boje, za 12 jaja):

Idi na 24sata

Komentari 44

  • --- DAVOR --- 10.04.2017.

    Meni retitić moja obečala obojat moja jaja ručno! :) Nadam se da nije mislila jako ih stisnut dok ne poplave i tako ih ofarbat :P

  • MOC JE U ZNANJU 10.04.2017.

    Nekada ostanu tragovi mog crvenog karmina na njima . Hahahahahahahaaaaa

  • kabrit72 10.04.2017.

    ja imam od iskona narančastu boju za jaja

Komentiraj...
Vidi sve komentare