To je to što me zanima!

Isprobali smo za vas novi hit u svijetu: Limun dijetu

Novinar 24sata podvrgnuo se režimu limun dijete koja topi masnoću te čisti tijelo od toksina te ubrzava metabolizam. Kako je rješavao krize...
Vidi originalni članak

Ovom dijetom može se skinuti čak do deset kilograma u samo dva tjedna. Sve ovisi o metabolizmu pojedinog organizma i koliko se tko pridržavao jelovnika - ističe nutricionistica Olja Martinić. Osnovni princip djelovanja dijete osmišljene u SAD-u je limun koji ne samo da otežava stvaranje novih nego pomaže u rastvaranju postojećih masti. Iako je kiseo, limun smiruje želučanu kiselinu i glad te ne šteti želucu. Koncentracija klorovodične kiseline u želucu veća je od limunske u limunu, a dio neutralizira i kalij kojega ima u tom agrumu. Osim toga kalij kao mineral neophodan je za normalnu izmjenu vode i hranjivih tvari iz krvi u stanice. Njegovi antioksidansi pomlađuju tkivo, prije svega kožu, a ubrzavajući metabolizam, pobjeđuju proljetni umor. Bori se i protiv lošega kolesterola te masnoća nataloženih u žilama pa je, osim za vitkiju liniju, višestruko blagotvoran za zdravlje. Dodavanje četiri limuna s njihovom korom uobičajenoj dnevnoj prehrani već samo po sebi skida suvišne kilograme i osnažuje organizam. A kombinira li se s dijetom koja organizmu ne uskraćuje bjelančevine, jamči da su izgubljeni kilogrami masnoća, a ne mišićno tkivo.

OBAVEZNO SE SAVJETUJTE S LIJEČNIKOM
Limun-dijeta smišljena je prije svega za detoksikaciju organizma, komentirala je nutricionistica Olja Martinić. Temelji se na limunu i sirupu Madal-bal - javorovom sirupu s ekstraktima palme.
Taj sirup bi se trebao piti tijekom faze gladovanja. On će dati potrebne bjelančevine, vitamine i minerale koje organizam treba svakodnevno, a ne može ih sintetizirati.
No, takva dijeta je isključivo za zdrave ljude. Svi bi se prije nego što je počnu obvezno trebali posavjetovati s liječnikom kako ne bi došlo do kontraindikacija s lijekovima ili drugih teškoća.

LIMUN TOPI I SPREČAVA NASTANJE MASNOĆA
Limun ima više šećera nego jednaka masa jagoda, a obiluje i blagotvornom limunskom kiselinom te vitaminom C. No taj agrum sadrži i hidroksicitat, tvar koja usporava stvaranje i taloženje masti. Bogat je esencijalnim uljima kao što je limonen, koji usporava ili blokira sintezu kolesterola, a posebna vrsta šećera koja se nalazi u kori limuna, polikosanol, pomaže sagorijevanju masnoća. Ubrzava metabolizam i djeluje kao blagi diuretik pa pomaže izlučivanju suvišne tekućine. Potičući cirkulaciju, rješava i celulit te, općenito, popravalja ten i izgled kože.
Osnova drugog dijela dijete je normalna prehrana, samo s manje masnoće i u manjoj količini. Gladovanje upotpunjeno sirupom uglavnom je proizvoljno - može trajati pet dana, vikend ili se svako malo ponavljati jedanput na tjedan. Za potpuno čišćenje organizma ne jede se deset dana, a “rekreativno” vikend-odricanje hrane uklonit će toksine, no neće imati pretjeranog utjecaja na težinu, naročito ako se nakon toga “nastavi po starom”. Predviđen jelovnik drugog dijela dijete sadrži sve - meso, ribu, morske plodove raspoređene u ručak i večeru. Doručak je svaki dan isti - šalica čaja s limunom, dvopek i žličica marmelade od, naravno, limuna. Dijetu je optimalno početi tijekom promjene godišnjih doba, naročito početkom proljeća ili ljeta, jer će tada imati najbolji učinak. Organizam se budi i aktivira pa je čišćenje od otrova najbolja usluga koju mu možete napraviti.

>>> JELOVNIK

Idi na 24sata

Komentari 12

  • VerkaZverka 06.12.2010.

    Čista laž, već 18 dana pijem limun1-7,7-1 i evo stigla do 4 i ni grama.

  • lexy7 21.05.2008.

    ajde reci šišmišću!! pa nek ga brisu

  • šišmiščić 21.05.2008.

    U 2 tjedna izgubiti 10 kilograma?!?!?!?! Zvuči jaaaaaaaaaako \'\'zdravo\'\'. To bi bio takav šok za organizam da je to prestrašno. Ako želite izgubiti kile najbitnija je tjelesna aktivnost. I dijeta bi trebala biti zdrava prehrana u prijevodu, ali su kod nas to preveli u odricanje od hrane. Svi koji se odriču hrane misleći da će tako izgubiti koju kilu će sve izgubljene kile dobiti natrag, ali uz kamate. Znam jedan proizvod koji dobro radi u topljenju kila, ali nesmijem reć kako se zove jer će mi izbrisati komentar najvjerojatnije :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare