To je to što me zanima!

Istražite drvenu olupinu: Grci su otvorili prvi podvodni muzej

Ukoliko želite pod vodom vidjeti olupinu broda iz 425. godine prije Krista i detaljno je proučiti iz blizine, to možete učiniti u novom muzeju koji su ovih dana otvorili u Grčkoj
Vidi originalni članak

Atrakciju i prvi podvodni muzej u toj zemlji nazvali su Partenon olupina, prenosi Metro.

POGLEDAJTE VIDEO: Kayleigh Grant roni s morskim psima i kitovima

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Posjetitelji mogu roniti oko olupine koja se nalazi uz obalu otoka Alonissosa i Peristere. Kako biste mogli zaroniti, morate biti certificirani amaterski ronilac.

No ukoliko ne znate roniti, možete doživjeti olupinu virtualnom turom u informacijskom centru na Alonissosu. Ronioce koji istražuju olupinu možete pratiti uživo jer su oko olupine smjestili pet kamera koje izravno prenose sve što se ondje zbiva.

'NISMO VJEROVALI DA JE TO MOGUĆE' Stara 2400 godina: Pronađena najstarija očuvana olupina ikad

Najvažniji eksponat ovog muzeja je veliki trgovački brod. Smatra se da je potonuo zbog nevremena. Nosio je na tisuće amfora vina.

Iako je vino već odavno nestalo, amfore su dobro očuvane i na dnu su ležale neotkrivene do 1985. godine kad su ih slučajno pronašli ribari.

Lifestyle Od tajanstvenih olupina do čarobne flore i faune

Dr. Elpida Hadijaki i kolege arheolozi proučavali su područje u tri navrata, u razdoblju od 1992. do 1993. godine, tijekom 1999. te od 2000. do 2001. godine.

Amfore pokazuju položaj potonulog broda s obzirom na to kako leže na dnu, a područje je kao pilot projekt otvoreno do 2. listopada. Ako se projekt pokaže uspješnim, u Grčkoj planiraju otvoriti još sličnih lokaliteta sa olupinama u Pagasetskom zaljevu koje datiraju iz klasičnog i bizantskog razdoblja.

Vijesti Pronađena olupina broda potopljenog prije 66 godina

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare