To je to što me zanima!

Iz mirisne kućice od medenjaka dimi se šarena šećerna vuna

Umjesto crijepova lijepe se orasi ili gumeni bomboni, sljezovi kolačići glume bucmaste snjegoviće, dok sve na svojem mjestu drži šećerna glazura
Vidi originalni članak

Kako bi tijesto za kućicu od medenjaka bilo još rahlije, ostavite ga u hladnjaku preko noći. Nakon što ste na papiru za pečenje iscrtali prednju i stražnju stranicu kuće, dvije bočne i dvije za krov, po želji možete izrezati i prozore od rastanjenog tijesta ili kad je pečeno samo iscrtati glazurom. Nacrt će vam poslužiti kao šablona pomoću koje ćete “projektirati” kuću.

Iskoristite ostatke tijesta i oblikujte kalupima u željene oblike poput jela, pa ih slažite i “lijepite” jednu na drugu pomoću šećerne glazure ili samo premažite mješavinom gustog šećera i vode. Pecite dijelove kućice na 180°C, desetak minuta, a spajajte ih pomoću royal icing glazure.

Umutite dva bjelanjka s ½ kg šećera u prahu i dodajte malo limunova soka, pa miksajte dok ne dobijete gustu smjesu za lijepljenje. Šećernu glazuru možete obojiti i jestivom bojom. Koristite vrećicu za ukrašavanje sa širokim otvorom za lijepljenje stranica kućice i većih elemenata, te onu s uskim nastavkom za pisanje. Gumeni bomboni, čokoladni šareni bomboni, lizaljke, čokoladice, žvakaće gume, ali i orašidi mogu biti efektni ukrasi.

Pekan orahe “lijepite” umjesto crepova, od slanih štapića napravite ogradu, prozore i vrata. Neka se iz dimnjaka “dimi” šećerna vuna, a od sljezovih kolačića složite snjegovića ispred kuće. Cijeli postupak možete ubrzati ako kuću “sazidate” pomoću graham pločica ili običnih keksa od maslaca. 

Medena kućica

Sastojci: 125 g pšeničnog brašna, 125 g integralnog brašna, 30 g maslaca, 3 žlice svijetlog meda, jaje, 100 g šećera, vrećica vanilin šećera, prstohvat soli, 1/2 vrećice praška za pecivo, žličica cimeta, žlica čokolade u prahu, žlica začina za medenjake, naribana korica limuna

Priprema: Od svih sastojaka umijesite tijesto, omotajte u foliju i ostavite u hladnjaku preko noći. Izrežite nacrt od papira, dva komada krova dimenzija 18cmX17cm, dvije stranice zida 12cmX7cm i dimnjak. Razvaljajte tijesto, izrežite po šabloni koju ste prethodno nacrtali na papiru ili kartonu i pecite na 180°C, oko 10 minuta.

Pripremite bijelu šećernu glazuru (royal icicng) i lijepite kućicu. Ostavite dva sata da se ‘lijepilo’ osuši, pa ukrasite pomoću iste glazure krov i zidove sa šarenim bombonima.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • PATRICIA 16.12.2016.

    Ovu medenu kucicu je steta pojesti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare