To je to što me zanima!

Izbjegnite dramu: Naučite ne reagirati burno i umjesto toga probleme riješite razgovorom

Ako shvatite da biste mogli burno reagirati, na kratko se udaljite. Ispričajte se partneru i pokušajte s tehnikama disanja, meditacijom ili kratkom šetnjom. Budite zahvalni i prvo razmislite. Razgovor je uvijek bolja opcija
Vidi originalni članak

Sigurno vam se barem jednom dogodilo da ste rekli ili napravili nešto što ste požalili iste sekunde. Mnogo puta vam se može dogoditi da na neke stvari reagirate burno. To je prirodna emocionalna reakcija, ali nije se ugodno naći u takvoj situaciji.

POGLEDAJTE VIDEO:

Kada ste emocionalno reaktivni, imate osjećaj da konstantno padate i uzdižete se, da radite nešto i žalite za tim. To vas može iscrpiti. U tom slučaju, najbolje je da naučite obraditi emocije na zdraviji način. Naučite razgovarati, a ne reagirati.

Reagiranje je obično brže. To je trenutna impulzivna radnja. 

Prije nego reagiramo trebamo razmisliti što zapravo želimo učiniti i kako želimo riješiti stvari. Razgovor je snažan i promišljen i s njim imamo kontrolu nad situacijom. Dok komuniciramo donosimo odluku o tome kako ćemo se nositi s problemom umjesto da dopustimo situaciji i emocijama da nas preplave.

- Reagiramo trenutno. U tom trenutku uopće ne razmišljamo, a sigurno nam je svaki put nakon takve ili slične burne reakcije došlo da stisnemo gumb 'izbriši', koji ne postoji. I razgovor može loše završiti, ali zapamtite, komunikacija će biti dobra onoliko koliko shvatite primljenu poruku - objašnjava psihologinja Audrey Tang.

Reakcija ne mora nužno biti loša, ali kada ste stalno na rubu jakih reakcija, može biti štetna.

Jake emocije mogu biti vrlo stresne i mogu uzrokovati da reagiramo na način koji nije uvijek najbolji. Često donosimo loše odluke zbog kojih bismo kasnije mogli požaliti, mijenjajući situaciju od loše do gore.

- Ovaj ciklus ponašanja često nas ostavlja povrijeđenima, neshvaćenima i izoliranima, a kada se to često ponavlja, narušava naše mentalno zdravlje - dodaje Tang.

ZLATNA PRAVILA KOMUNIKACIJE 10 psiholoških trikova s kojima ćete se osjećati kao pobjednik

U tom trenutku, kada vidite da bi se mogla dogoditi bijesna reakcija pokušajte 'stisnuti' pauzu.

- Čak i male stvari mogu nam pomoći da smanjimo intenzitet situacije. Ispričajte se partneru. Recite mu da vam je sve ovo previše i zatražite kratku stanku. U tom trenutku se koncentrirajte na sebe. Opustite se, smirite, istuširajte, razgibajte i dobro razmislite što možete napraviti. Sasvim je u redu reći nekome tko vas je uznemirio da morate odvojiti malo vremena kako ne biste burno reagirali. Reakcije se događaju brzo. Učinite što možete da usporite stvari i dajte si minutu da razmislite prije nego što odgovorite - tvrdi Audrey.

Ako smatrate da su vaše emocionalne reakcije potpuno izvan kontrole ili imaju istinski destruktivan utjecaj na vaš život, razgovarajte sa stručnjakom. On vam može pomoći otkriti korijen onoga što uzrokuje da reagirate na način na koji reagirate, da bolje razumijete sebe i da promijenite način na koji reagirate.

- Morate pronaći zdrave načine da se smirite ili prizemljite u trenucima stresa. To će pomoći da budete manje napeti, da se ne osjećate toliko preopterećeno i da na kraju krajeva donesete bolje odluke. Kako biste bili manje reaktivni pokušajte prakticirati tehnike disanja, meditacije i pokušajte vježbati. Podijelite svoje iskustvo s drugima ili ih zapišite - preporučuje psihoterapeutkinja Jo Kierstead.

ZDRAVE GRANICE Prijatelji od vas očekuju puno i previše: Naučite se postaviti

- Meditirajte, vježbajte, hodajte, otiđite u prirodu, budite zahvalni i držite u blizini sretne fotografije. Maženje kućnog ljubimca također može pridonijeti nižoj razini kortizola koji se oslobađa na mjestu stresa. - nadodaje Tang, piše Metro.
 

Idi na 24sata

Komentari 10

  • eho_ 11.05.2022.

    Ne volim kada se šuti o problemu, ili bilo čemu što nije jasno. Tisuću puta sam se uvjerila, koliko je to pogrešno, posmatrajući ljude. Možeš samo do neke mjere znati bez izgovorenoga, kako netko razmišlja i postupa, ali ne i uvijek. Pa nakon takvih gutanja, konfuzija i nesporazuma, često dolazi do eksplozije nakupljenih nezadovoljstava, ili frustracija. Svi mi imamo različite temperamente, karaktere, stilove i granice tolerancije, pa logično dolazi i do rasprava.. mišljenja se ne podudaraju i čak sa srodnim dušama, a posebno u komunikaciji sa onima koje, iz kojih god razloga ne podnosimo, ne volimo, ili su nam nesimpatični. No, bez obzira na sve nabrojano, moguće je voditi pristojan i miran razgovor, čak i raspravu, ako se poštuju pravila komunikacije. Nikakvi ispadi, vrijeđanja, omalovažavanja, ili grubosti nisu dozvoljene, jer tada nema baze, počevši od razgovora pa na dalje. Po meni su ljudi koji otvoreno ne govore sa osobom do koje im je stalo, nezainteresirani za pozitivnu komunikaciju i u biti im nije stalo, gledaju samo sebe. Takvi će se možda i pitati na kraju zbog čega nemaju sreće, a problem je upravo u njima. Nitko ne voli sam raditi i graditi zajednički odnos, sa takvim stavom nikada neće uspjeti i uvijek će se pitati cijeli život u čemu je problem.Za sve postoji rješenje i dogovor, o svemu se može razgovarati, fino i pristojno, ne trpati to pod tepih. Tada će sve biti ok, neivisno o ishodu.

  • Nap* 10.05.2022.

    Kulturni razgovor

  • Štomikron 10.05.2022.

    Tihe, fine, kulturne... nikad više! Ako ne zna , barem ponekad: žderati, lokati i psovati- nikad više! S takvima barem uvijek znaš na čemu si. Amen

Komentiraj...
Vidi sve komentare