To je to što me zanima!

Bez želučanih tegoba na putu: Malo pripreme uvelike pomaže

U pojedinim dijelovima svijeta, loš odabir jela i čaša vode dovoljni su za grčeve u želucu, proljev te i temperaturu zbog bakterija na koje naše tijelo nije naviklo
Vidi originalni članak

Gotovo 50 posto svjetskih putnika i 70 posto turista koji posjećuju Aziju, Bliski istok, Afriku i Južnu Ameriku imaju problema s dijarejom koju prati snažna dehidracija i povišena tjelesna temperatura, potvrdila je studija američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju. 

Glavni razlozi za putničku dijareju su hrana i voda koje su onečišćena bakterijama poput E.coli i salmonele te virusima i parazitima iz životinjskih fekalija. U nerazvijenim su zemljama standardi niži pa često hrana nije najviše kvalitete, piše Budget Travel

Kako se zaštititi

Ako u hotelu ili hostelu u kojem odsjedate ne možete pustiti vodu u zahodu, to je upozorenje da ne pijete vodu iz slavine jer najverojatnije nije sigurna za vaše zdravlje. To znači da ne smijete koristiti kockice leda, progutati vodu tijekom tuširanja i prati zube u vodi iz slavine. Umjesto toga koristite flaširanu vodu ili prokuhajte onu iz slavine. Instantno rješenje ako ne želite kupovati vodu jest da sa sobom ponesete tablete joda koje će u samo 10 minuta ubiti sve bakterije, savjetuje osnivač Medicinskog centra za putovanja u Massachusettsu, dr. Stuart Rose. 

Čak i ako putujete u zapadne zemlje, gdje je standard kvalitete hrane ipak viši, preporuča se piti kupovnu flaširanu vodu tijekom cijelog putovanja jer su bakterije iz njihovog vodovoda drugačije od onih u našem podneblju. Zbog toga tijelo drugačije reagira na vodu i nastaju reakcije poput želučanih tegoba.

Jedite termički obrađenu hranu odnosno kuhano povrće i meso, a izbjegavajte svježe povrće jer ga peru u vodi iz slavine. Što se tiče voća, jedite isključivo ono koje treba guliti poput naranče i banane, jer ste na taj način sigurni da je bilo u dobro opranim rukama.

Obavezno operite ruke prije svakog obroka. Možete ih prati i u vodi iz slavine, ali najbitnije je da ih dobro istrljate sapunom i osušite, objasnio je dr. Cedric Spak s američkog Sveučilišta Baylor.

Sa sobom uvijek nosite vlažne antiseptičke maramice i antibakterijski gel te tako spriječite moguće zaraze, dodao je. 

Gdje je sigurnije jesti

Štandovi s hranom ne moraju nužno biti opasniji od restorana. Najbitnije je da su površine i posuđe u kojem se kuha čisti kao i ruke kuhara, napomenuo je dr. Spak.

  • Ako želite jesti hranu sa štanda izaberite onaj u kojem je veći red jer je to najbolji pokazatelj da je hrana ukusnija i sigurnija. 
  • Pazite da hrana koju ste naručili bude vruća jer ako je hladna, ne znate u kojim uvjetima se rashlađivala te lako može postati leglo bakterija. 
  • Nikada nemojte jesti hranu koja nije zaštićena od insekata osobito muha jer mogu prenijeti brojne bolesti. 

Iskoristite prednosti interneta

Kritike restorana možete provjeriti i preko mobitela. DinSafe.com aplikacija za Android omogućuje vam da provjerite više od 25.000 restorana u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi. 

Što ako osjetite želučane probleme

Iako proljev najčešće nije opasan, imate li povišenu tjelesnu temperaturu, krvarite li i osjećate bol u trrbuhu, obavezno posjetite liječnika. Također nije na odmet prije putovanja od liječnika zatražiti antibiotike koji sadrže loperamid, koji pomaže u kontroli proljeva ili bizmut koji liječi želučane tegobe, ali ih ne sprječava, savjetuje Spak. 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • skadarka tanja 14.09.2012.

    libera 100 u cemu je problem sa ovom slikom ,,, pa ne jedu sa poda kao svinje ,,,mislim da su cak i pristojniji za stolom od puno nas ... i naravno ,, vas

  • Šarlota 10.09.2012.

    Neodoljivo mi izgleda ta raznovrsnost, no pitanje je što bih se usudila i pojesti, iako, glad ne pita :-)

  • LucyLu_1 08.09.2012.

    Bizmut se više ne koristi...Može vam samo usta u crno obojati... Najbolje je opskrbiti se reglanom (antiemetik), pantoprazolom (inhibitor protonske pumpe), ranitidinom (H2 blokator) i neki antidijaroik i probiotik (npr. Linex). Jest da ovaj popis izgleda dugačko, ali su to većinom lijekovi koji se čak i u slobodnoj prodaji mogu kupiti, a definitivno time pokrivamo probavni sustav, što se tiče tegoba. Također, trebalo bi se dobro raspitati o vrsti hrane koja se služi u nekoj zemlji, zbog mogućih alergija, a i bitno je i cijepiti se

Komentiraj...
Vidi sve komentare