To je to što me zanima!

Izumili sprej zbog kojeg će s WC školjke stolica lakše kliziti

Američki znanstvenici smislili su poseban premaz za zahodsku školjku u obliku spreja zahvaljujući kojem će smanjiti potrošnju vode potrebnu za ispiranje za čak 90 posto
Vidi originalni članak

Znanstvenici na Penn State University tvrde da njihov premaz spriječava razvoj bakterija u školjci te smanjuje neugodne mirise koji se iz nje šire, piše BBC.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Sprej koji su osmislili pruža premaz koji je sliskiji od teflona, a na njega ne utječu urin ni druge tekućine. S vremenom se ipak troši, pa ga je potrebno ponovo nanijeti nakon 50 korištenja, odnosno 50 puštanja vode. Znanstvenici se nadaju da će tako smanjiti potrošnju vode jer se samo za potrebe zahoda svakodnevno u SAD-u potroši oko 141 milijarda litara vode.

Svoje otkriće objavili su u časopisu Nature Sustainability te ističu kako je na svjetskoj razini dnevna potrošnja vode za ispiranje zahoda jednaka šesterostrukoj ukupnoj potrošnji vode u čitavoj Africi.

LANSIRANJE MIKROBA Prije puštanja vode u zahodu - obavezno spustite poklopac

- Naš tim je razvio biološki sprej koji služi kao repelent za tekućine i feces i zbog njega će se toaleti praktički sami čistiti, kazao je Tak Sing Wong, profesor koji je sudjelovao u istraživanju.

- Zaostale fekalije u školjci nisu samo neugodne za korisnike, nego predstavljaju i ozbiljan zdravstveni rizik. Naš je cilj osmisliti tehnologiju koja će na tržište donijeti proizvod od koristi za svakoga, zaključio je. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 9

  • Cirenac 20.11.2019.

    Niz šolju ne ide stolica, nego ide drek.

  • Ovca007_1 19.11.2019.

    Ja kad procitam par navjestica na ovom portalu, men netreba nikakav sprej, samo iskace

  • Riesige Eier 19.11.2019.

    jel taj sprej ide na skoljku il na izlaz haha mislim da ce ga neki koristiti u druge svrhe, ako bude povoljan,.. praktican je, samo ga malo spricnes i teraj,.. hahah

Komentiraj...
Vidi sve komentare