To je to što me zanima!

Je li na tragu lijek? Vratili sluh gerbilima uz matične stanice

Kod posve gluhih gerbila sluh se potpuno vratio kroz nekoliko tjedana nakon tretmana matičnim stanicama, a znanstvenici vjeruju u isti rezultat i kod ljudi
Vidi originalni članak

Nakon injekcija matičnih stanica, znanstvenici Sveučilišta Sheffield su u nekoliko tjedana uspjeli povratiti sluh malim gerbilima, životinjama koje imaju raspon sluha gotovo jednak ljudskom. Uspješnost potpunog povratka sluha kod posve gluhih gerbila ovim je tretmanom iznosila 50 posto, dok su ostalim glodavcima znanstvenici uspjeli vratiti velik dio sluha, piše Daily Mail

- Ovo nam daje stvarnu nadu da ćemo kroz nekoliko godina uspješno liječiti gluhoću kod ljudi, bilo da su rođeni gluhi ili su izgubili sluh zbog bolesti povezanih sa starenjem - rekao je voditelj istraživanja, dr. Marcelo Rivolta.

Ističe kako su u eksperimentu s gerbilima pazili da tretman bude posve siguran za životinje koje su oglušile kemijskim tretmanom. Potom su im ubrizgavali na desetke tisuća matičnih stanica embrija u unutarnje uho, a već kroz nekoliko tjedana ti su glodavci počeli reagirati na zvukove. Otkrili su da uz pomoć matičnih stanica mogu potaknuti obnovu oštećenih živaca, ali i osjetljivih dlačica u unutarnjem uhu koje prenose vibracije zvuka.

Iako je uporaba embrionalnih matičnih stanica za mnoge kontroverzna, znanstvenici vjeruju kako u daljoj budućnosti postoji mogućnost korištenja matičnih stanica kože pacijenata za izlječenje gluhoće.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • matej21 13.09.2012.

    Ako lijek bude djelovao pozitivno kod ljudi, onda super, iako mi je malo žao tih pokusnih životinja... :/

Komentiraj...
Vidi sve komentare