To je to što me zanima!

Jedina 'vrsta' koja ne izumire - nestat će tek za tisuću godina

Iako ih više nema u trgovinama, stotine milijuna plastičnih vrećica odbacili smo na odlagališta i u prirodu, tako da im ni nakon što su povučene iz prometa ne prijeti brzo izumiranje
Vidi originalni članak

Iako u trgovinama od 1. siječnja više nema plastičnih vrećica, nećemo ih se riješiti stotinama godina, budući da polietilenu, materijalu od kojega su izrađene, treba i više od tisuću godina da se razgradi u normalnim uvjetima.

POGLEDAJTE VIDEO: Ova morska kornjača gotovo je uginula zbog plastike u moru

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Zamislite samo ovo: Prema procjenama iz 2019. godine, prosječan građanin Hrvatske godišnje je potrošio između 150 i 170 plastičnih vrećica, što na razini države iznosi oko 700 milijuna vrećica godišnje! 

Zbog visokih troškova te nedostatka infrastrukture, manje od 6 posto tih vrećica se recikliralo, što znači da je većina njih - ako izuzmemo onu gvalju vrećica koje smo kroz godine nagurali u ladicu u ormariću 'da se nađu pri ruci' i one koje smo bacili u otpad - završavala u prirodi, gdje se gotovo i ne mogu razgraditi. 

Ispada da su plastične vrećice jedina vrsta na Zemlji kojoj ne prijeti izumiranje. 

Idi na 24sata

Komentari 9

  • GOGA SPLIT 02.01.2022.

    Tko to zeli spasiti ubijeni planet? Što su vrecice krive za globalno zatoplijenje? Tko se to igra Boga?

  • tannen 01.01.2022.

    plastične vrećice dolaze iz prirode, isto kao i njihov tvorac čovjek, koji također dolazi iz prirode, sve u svemu i vrećice i nafta i čovjek... dolaze iz prirode i ostaju u prirodi...

  • Bruum 01.01.2022.

    Bijelac=kapitalizam=superiorna rasa.Samo je pitanje dokle. Ništa ne traje vječno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare