To je to što me zanima!

Jednostavni recepti koji će vas zagrijati u hladne dane

Zimska prehrana ne bi trebala biti siromašna povrćem. Dodajte ih varivima i složencima. Ubacite i malo suhog mesa ili plodova mora
Vidi originalni članak

LIGNJE PUNJENE MORTADELOM
Sastojci: 80 dag liganja, 15 dag mortadele,1 dl kiselog vrhnja,
20 dag šampinjona ili drugih gljiva,15 dag polutvrdog sira, 2 jaja,
3 češnja češnjaka, origano, sol i papar
Priprema: Lignje pažljivo očistimo i dobro operemo. Krakove liganja, mortadelu i gljive sitno nasjeckamo, sir izribamo na ribežu, dodamo jaja, kosani češnjak, kiselo vrhnje, origano. Sve dobro izmiješamo, posolimo i popaprimo te nadjevom punimo lignje. Složimo ih u tavicu i popržimo na ulju s obje strane.

SLOŽENAC OD ZIMSKOG POVRĆA
Sastojci: 20 dag bijelog zelja, 2 poriluka, glavica luka, 15 dag mrkve, korijen celera, 30 dag krumpira, 1,5 par dimljenih suhih kobasica, 3 jaja, sol i papar, kosani peršin, pržene kockice kruha
Priprema: Povrće dobro očistimo, operemo i narežemo na kocke i kuhamo u slanoj vodi. Kada je kuhano, propasiramo i ponovno vratimo u vodu u kojoj smo ga kuhali, uz miješanje žlicom za snijeg. Jaja dobro izmutimo i dodamo povrću, uz neprestano miješanje da se jaja ne bi stvrdnula (bjelanjak) nego samo zgusnula složenac. Popaprimo, umiješamo kosani peršin i skuhane, narezane kobasice.



KOLAČ OD GROŽĐICA
Sastojci: 1 vrećica instant-kvasca, 25 dag brašna, 20 dag šećera u prahu, 6 jaja, 20 dag maslaca, 20 dag grožđica, 3-4 žlice ruma
Priprema: Brašno pomiješamo s instant-kvascem. Grožđice namočimo u rum pa ih ocijedimo i osušimo. Pjenasto umiješamo maslac i šećer, postupno dodajemo po jedno jaje i brašno s kvascem, malo soli i grožđice. Sve kratko promiješamo. Duguljasti lim za kolače namažemo maslacem, pobrašnimo i napunimo pripremljenom smjesom. Stavimo ga u vruću pećnicu na 220 uC, a nakon 10 min smanjimo na 170 C. Kolač pečemo oko 1 sat.

ZIMSKA JUHA
Sastojci: 20 dag celera, 12 dag mrkve, 12 dag poriluka, 6 dag pšenične krupice, kocka mesne juhe, ulje, celerov list
Priprema: Poriluk dobro operemo kako u njemu ne bi ostali tragovi zemlje te ga nareženo na tanke kolutiće. Mrkvu i celer narežemo na male kockice. Krupicu pržimo na malo ulja, dodamo priređeno povrće i pirjamo desetak minuta. Zalijemo vodom, dodamo kocku i kuhamo oko 5 minuta. Pospemo kosanim celerovim listom.

KRUMPIROVE OKRUGLICE U UMAKU OD ŠAMPINJONA
Sastojci: 50 dag krumpira, 2 dl ulja, sol, 3 jaja, 15 dag topivog sira, 10 dag brašna, instant-juha od šampinjona, 1 dl vrhnja, peršin, 3 dag slanine 2 dag maslaca, parmezan
Priprema: Krumpir skuhamo, ogulimo i propasiramo. Dodamo brašno, 1 jaje, malo soli i 2 žlice ulja. Umijesimo. Sir zgnječimo, rastopimo, dodamo 2 žumanjka i parmezan. Od tijesta oblikujemo kuglice, u sredini napravimo udubinu, ispunimo kremom od sira i zatvorimo. Kuhamo u slanoj vodi. Napravimo umak tako da prepolovimo količinu vode navedenu u uputi za pripremu juhe.  Za bolji okus možemo dodati vrhnja.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare