To je to što me zanima!

Kad nešto odlučim, ništa me u životu ne može zaustaviti...

Pjevačica i glumica Vanda Winter oduševila je mnoge nakon izvedbe "Ave Marije" iz rock-opere “Gubec-beg”, a sada je spremna za prvu veliku TV ulogu u seriji "Stella"
Vidi originalni članak

Lijepa lavica 14. kolovoza proslavila je 29. rođendan, ali radno. Vanda Winter ovo se ljeto nije previše odmarala. Gust raspored počeo je još u proljeće kad je počela s pripremama za nastup na Trgu bana Jelačića u Zagrebu u povodu ulaska u EU. Odjednom su se svi raspisali o Vandi, iznenađeni njezinom dojmljivom izvedbom “Ave Marie” iz rock-opere “Gubec-beg” u kojoj igra u matičnoj kući, kazalištu Komedija. Istodobno je u lipnju i srpnju pripremala predstavu “Plemena” s Teatrom Exit i Planet Artom, a onda je snimila i svoj treći singl “Fijasko”. Od jeseni u novoj domaćoj seriji “Stella”, koja će se emitirati na Novoj TV, Vanda igra i jednu od glavnih uloga. No Vanda s radošću prihvaća sve svoje obveze.

Josipa je za mene fascinantna žena. Puno sam slušala njezinu glazbu i utjecala je na razvoj mojih umjetničkih kriterija. Upoznala sam j s 19 godina kad sam počela nastupati u predstavi ‘Gubec-beg’. Njezino mi je naslijeđe i mentorstvo u tom pogledu uvijek puno značilo

- Kad sam dobila ulogu u seriji ‘Stella’, znalo mi se događati da ustanem u 4.20 da bi me u 5.20 pokupio vozač, te bih nakon šminke i frizure bila spremna za set u 7.00. Snimala bih do 10, nakon čega bi me vozili u Exit na probu ‘Plemena’, potom me u13 vratili na snimanje do 17.30. Poslije sam još jurila u kazalište na predstavu i radni dan bi mi završio oko 23. Ili bi svih 12 sati provela na lokaciji, gdje bi se cijeli dan maratonski snimale samo moje scene. Ovisno o rasporedu. Dani nam nisu uvijek bili isti, jer smo u sklopu obveza vezanih uz snimanje scena morali stići i na koreografske probe i snimanje vokala u tonski studio. Mnogo smo radili, ali s velikim entuzijazmom i dobrim raspoloženjem koji nas nisu napustili do zadnjeg dana! 

Pred televizijskim se kamerama prvi put pojavila kao 13-godišnjakinja. Bilo je to u “Turbo Limach Showu” u kojem je završila sasvim slučajno, s prijateljicama iz škole s kojima je dijelila interes prema pjesmi i plesu: 

- To je bila naša igra. Najprije smo u nižim razredima škole imale malu plesnu grupu koju je kao izvannastavnu aktivnost poticala i vodila naša učiteljica, pa smo se poslije uključile u mjesno folklorno društvo. Obično bismo neko vrijeme marljivo uvježbavale koreografiranu točku, a mali nastupi pred publikom uvijek su nam služili kao dodatna motivacija. Kad smo malo stasale, nakon što smo pošteno ‘odradile’ sve školske priredbe i slična improvizirana događanja, trebao nam je novi izazov. Budući da je ‘Turbo Limach’ tada bio jako popularan, nametnuo nam se kao logičan cilj. Osobno, nisam vjerovala da ćemo proći audiciju, tako da me uspjeh malo zatekao. Bilo mi je  13 godina i naravno da sam imala veliku tremu - kaže Vanda. No u to vrijeme Vanda još nije bila sigurna što će biti njezin budući poziv. Kao multitalentirana djevojčica, zanimalo ju je i crtanje i pisanje i pjevanje, a poslije će shvatiti da joj leže i strani jezici. Iako je voljela pjevati i plesati, zapravo je bila mirno i povučeno dijete:

Za sve što sam dosad u životu postigla sama sam se za izborila svojim talentom. Bez novca i poznanstava...

- Jedinica sam, a vrtić sam izbjegavala kad god bih stigla. Čuvali su me djed i baka kojima sam također bila jedino unuče. Bila sam, dakle, apsolutna majstorica u zabavljanju same sebe! Još mi i danas u ušima zna zazvoniti rečenica: ‘Ona je dijete za koje se i ne zna’. Bila sam mirna, poslušna i imala sam ‘svoj svijet’ priča i crteža. Budući da je baka bila jako bolesna, a mama i tata su silom prilika radili po cijele dane, rano sam se naučila samostalnosti i odgovornosti. I stekla sam osjećaj za slabije.

Tek u pubertetu pripremila je roditeljima prvi stres. Jasno im je i nepokolebljivo dala do znanja da želi postati pjevačica.

- Bili su u šoku. S jedne su strane pozdravljali moj talent i veselili mu se, a s druge su se užasavali ideje o estradi koja im je iz njihove perspektive izgledala kao polusvijet. Danas im oboma čestitam na hrabrosti da me ipak podupru i time sačuvaju od svih eventualnih gorih posljedica. Vjerujem da im nije bilo lako. Voljela sam igru riječima i to što se njima mogu graditi čitavi svjetovi, a da ti pritom trebaju samo papir i olovka. Jedan od zadnjih sastavaka bio je priča o ukrasnoj porculanskoj figurici - ‘lutkici od porculana’ koja je bila nesretno zaljubljena u usnulog dječaka sa slike na zidu. Puno sam čitala i voljela sam bajke, pogotovo one tužne. U to vrijeme bila sam sigurna da ću u životu prevoditi knjige.

Kao što se voljela igrati riječima, tako je uživala i crtajući portrete, a to joj je ostao hobi i do danas:

- Volim lica, jer njima međusobno komuniciramo, suptilnije nego tijelom i po njima se raspoznajemo. Volim uočavati sitne detalje lica koji nas čine jedinstvenima.

Isto kao što je voljela Ginger Spice u glazbi, Vanda je našla svog ljubimca i u stripovima. Pasionirana je obožavateljica Dylana Doga, s kojim čak i dijeli neke zajedničke karakteristike: 

- Poput njega, ni ja ne volim baš veliku brzinu, ni visinu. U gliseru i avionu mi se dlanovi dobro oznoje, ali izdržim. Dylana obožavam jer je osjetljivi mračnjak i borac za dobro u svijetu gdje naime postoji samo Pakao. Još malo i imat ću cijelu biblioteku brojeva. 

Budući da su ju nakon televizijske izvedbe “Ave Marie” svi uspoređivali s maestralnom Josipom Lisac, Vanda to smatra komplimentom:

- Mislim da je Josipa fascinantna. Mnogo sam slušala njezinu glazbu i utjecala je na razvoj mojih umjetničkih kriterija. Upoznala sam je s 19 godina kad sam zaigrala Janu Jurkovu u rock operi ‘Gubec-beg’, te prvi put pjevala glasovite brojeve ‘Ave Mariu’ i ‘Janino ludilo’. Budući da je na brojne i neraskidive načine povezana s tom predstavom, njezino mi je naslijeđe i mentorstvo u tom pogledu uvijek mnogo značilo.

S obzirom na ludi radni ritam koji joj nerijetko određuje privatni život, na pitanje stigne je li joj dan prekratak, Vanda kaže:

- Hehe, očito ne! Volim svoj posao i volim raditi. Što više posla imam, to se bolje osjećam. Nastojim doduše poštovati prirodni razvoj događaja. Dobro je biti ambiciozan i posvećen ciljevima, ali mislim da se ne isplati grozničavo tjerati stvari, jer te to može odvesti samo u frustraciju. Obično, kad pomislim da bi bilo lijepo nešto ostvariti, otpustim to od sebe i stvari onda nekako same nađu put da se realiziraju u skladu s onim što sam poželjela. Eto, tako ja funkcioniram i zadovoljna sam svojim životom.

 Što najradije radi u slobodno vrijeme, kad ga i ako ga ima, Vanda odgovara kroz smijeh:

- Znam skuhati i čak nisam loša, ali sam lijena kuhati samo za sebe. Budući da živim sama, jasno vam je zašto se najviše veselim maminoj kuhinji. Volim slušati i glazbu, ali uglavnom ispada da slušam onu za koju nitko od mojih prijatelja nije čuo! Hm, očito sam izašla iz nekog mainstreama, a da toga nisam bila ni svjesna. Najviše volim slušati glazbu dok vozim i dok sam sama u autu. Kad na jesen krene TV serija “Stella”, Vandu ćemo vidjeti i u sasvim novom izdanju - kao televizijsku glumicu. Suradnja na seriji počela je prije godinu dana kad su je pozvali na audiciju. Uloga Lane, suparnice i negativke, silno joj se svidjela iz nekoliko razloga:

- Antagonisti su uvijek zanimljivi jer motiviraju radnju. Smišljeni su da zapleću, kompliciraju i otežavaju, a nerijetko se to onda odrazi i na njihov karakter, pa budu slojevitiji. Kod Lane mi se svidjelo to što nije jednodimenzionalna, nego je ljudska i ‘opipljiva’, sa svim svojim manama i vrlinama, moralnim usponima i padovima. I bila mi je zabavna. Lana srećom nije bila i dio ljubavnog trokuta u radnji, ali se zato uspješno ‘posklizne’ u drugoj vrsti ljubavnih zavrzlama i to više nego jednom.

Iako su pred kamerama suparnice, Sementa Rajhard i Vanda, ali i glavni muški lik kojeg igra Ivan Glowatzky, iza kamera su u vrlo dobrim odnosima: 

- Svi smo se već družili nekoliko puta i iza kamera, a vjerojatno ćemo još, ovisno o pojedinačnim obvezama koje svatko od nas ima. Svi smo međusobno u korektnim i lijepim odnosima. A na pitanje gdje se vidi za pet godina privatno i profesionalno, nakon kraćeg razmišljanja odgovara:

- Dobro pitanje! Nemam blage veze! Profesionalno, vjerojatno i dalje u kazalištu s povremenim izletima u glazbu, a privatno... Valjda još čekam da pomislim ono ‘što bi sad bilo lijepo ostvariti’.

Ludi radni ritam tijekom ljeta

Kad sam dobila ulogu u seriji ‘Stella’, znalo mi se događati da ustanem u 4.20 da bi me u 5.20 pokupio vozač, te bih nakon šminke i frizure bila spremna za set u 7.00. Snimala bih do 10, nakon čega bi me vozili u Exit, potom me u 13 vratili na snimanje do 17.30. Radni dan završio bi mi oko  23 sata.

Izvedbom ‘Ave Marije’ oduševila mnoge    

Na svečanom programu prilikom ulaska Hrvatske u EU Vanda je svojim glasom oduševila publiku. Nekoliko minuta prije ponoći otpjevala je ariju “Ave Maria” iz rock-opere “Gubec-beg”.

Na svojih je pet minuta strpljivo čekala 

Vanda s kolegicom Petrom Kurtelom s kojom glumi u hvaljenoj kazališnoj predstavi “Plemena” Planet Arta i teatra Exit.  

U svojoj prvoj TV ulozi glumit će negativku 

U seriji ‘Stella’ koja uskoro kreće na malim ekranima Vanda ima jednu od glavnih uloga negativku Lanu koja je suparnica glavnoj junakinji. Na setu je bilo odlično, samo mi je dizanje u pola pet ujutro malo teže palo. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Idi na 24sata

Komentari 1

  • kung fu panda 05.09.2013.

    mene nije oduševila i dalje je Josipina izvedba najbolja ova je to cura izvela korektno

Komentiraj...
Vidi sve komentare