To je to što me zanima!

Kava, soda bikarbona i ocat štite dom od poplave

Stalno curenje vode u zahodskoj školjki može potrošiti i do 750 l vode na dan, a ako ignorirate šumove u cijevima može doći do poplave
Vidi originalni članak

Kako biste spriječili začepljenja zbog nakupljanja masnoća, vlasi, ostataka hrane i sl., na odvode u kupaonici i kuhinji postavite filtar koji će zadržati ostatke te ga, prema potrebi, i očistiti. Ako su cijevi od lijevanog željeza, čelika ili mjedi, uvijek ih je bolje čistiti mehanički, a ne kemijskim sredstvima jer polako nagrizaju materijale. No cijevima neće štetiti, a očistit će ih, ako u odvod jedanput na mjesec ubacite šalicu sode bikarbone i šalicu vinskog octa. Dobro pripazite da cijevi ispod sudopera, u garaži ili podrumu ne popuštaju vodu. Također, nikako ih ne opterećujte dodatnom težinom, ne naslanjajte se i ne vješajte odjeću jer mogu puknuti i izazvati poplavu. 

Instant-kava pokazuje treba li mijenjati dotrajale stopere
Ako dobivate prevelik račun za vodu, a sigurni ste da toliko ne trošite, zatvorite glavni ventil te provjerite okreću li se još brojevi na brojilu. Ako se okreću, postoji neko podzemno istjecanje. Sumnjate li na zahodsku školjku, u vodokotlić stavite nekoliko žlica instantne kave te provjerite kakve je boje voda u školjki nakon pola sata.

Trakice u boji na ventilima sprečavaju nesreće
Sve glavne ventile od vode ili plina u stanu, a osobito u kući, obilježite samoljepljivim trakama u boji. Ako kojim slučajem voda procuri bilo gdje u stanu ili kući, i najmlađi ukućani brzo će prepoznati koji ventil treba zatvoriti.

Dobra priprema štedi njegovo vrijeme i vaš novac
Bez obzira na to što susjedi govorili, ovlašteni vodoinstalater bolji je od “fuš-majstora”. On ima uređaje kojima će lakše utvrditi i riješiti problem a da ne ruši zidove. Ipak se pripremite i sastavite popis problema te očistite sami što možete.

Preventivno protiv poplave
Pucanje crijeva za vodu perilice rublja događa se vrlo često jer su skrivena u tamnim kutevima i često lošije kvalitete. Dobro je da je crijevo za vodu od nehrđajućeg čelika.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare