To je to što me zanima!

Korak do kreiranja organa: U laboratoriju oživio stari bubreg

Skidanjem gornjeg sloja stanica s bubrega i presađivanjem stanica pacijenata smanjuje se mogućnost odbacivanja organa što može spasiti milijune pacijenata
Vidi originalni članak

Učinili smo prvi korak u kreiranju funkcionirajućih bubrega bioinženjeringom, objavili su američki znanstvenici iz Opće bolnice Massachusetts. Slične tehnike već su se koristile za uzgoj dijelova tkiva na pacijentima, no bubreg je dosad najkompliciraniji organ koji se rekonstruirao, piše Daily Mail.

Istraživači su uzeli stari bubreg štakora i s njega odstranili gornji sloj starih stanica te obnovili bubreg uz pomoć stanica pacijenta kojem je naknadno transplantiran. Iako uzgojeni bubreg ne funkcionira u potpunosti, ipak proizvodi urin i u manjoj mjeri filtrira krv.

- Nadamo se da će uskoro takvi bubrezi moći u potpunosti preuzeti funkciju zdravih bubrega - rekao je voditelj znanstvenog tima dr. Harald Ott, koji je već sudjelovao u uzgajanju srca u laboratoriju.

On vjeruje da je znanost nadomak velikog otkrića koje donosi nadu i mogućnost produljenja života milijunima kojima je potrebna transplantacija. Istražitelji regenerativne medicine smatraju kako na polju uzgoja organa postoje velike mogućnosti napretka. 

Ova tehnika ima značajne prednosti naspram standardne transplantacije. Osim što će tkivo odgovarati pacijentima, pa oni ne bi trebali doživotno uzimati lijekove za odbacivanje organa, također će i značajno povećati broj organa dostupnih za transplantaciju, prenosi BBC

U eksperimentu su uzeli bubrege štakora te s njih sastrugali stare stanice deterdžentom. Pomoću preostale mreže proteina uzgojili su nove stanice bubrega. Organi su zatim 12 dana stajali u inkubatoru koji oponaša uvjete u tijelu. Proizvodnja urina u uzgojenom bubregu dosegla je 23 posto prirodne funkcije, dok je nakon transplantacije pala na pet posto.

- Kod bubrežnih bolesnika i malo povećanje funkcije može ih osloboditi mučnih terapija hemodijalize - dodao je Ott.

Profesor Martin Birchall sa Sveučilišta London smatra da će u budućnosti ovako uzgojeni organi postati revolucionarni lijek i zadovoljiti potrebu za najtraženijim organima za transplantaciju, bubrezima.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • FORTUNA_1 15.04.2013.

    Ova vijest,pruža veliku nadu,svim oboljelim od šecerne bolesti i hipertenzije..jer im prijeti kronicna bolest bubrega. Navijam,za što više slicnih otkrica!!

  • KrunoslavJerkan 15.04.2013.

    neka nam produlje zivot da duze budemo vladine sluge hehe

  • MateRadačić 15.04.2013.

    svaka čast!ovakvih vijesti bi trebalo biti više u našem današnnjem sivilu.zna li netko koliko vremenski treba da se to primjeni u hrvatskoj?

Komentiraj...
Vidi sve komentare