To je to što me zanima!

Koristite kondom: Bakterije su uzrok neplodnosti kod oboje

Mnoge vrste bakterija postale su imune na antibiotik, mnoge su djelomično osjetljive i na putu da prestanu reagirati, ali određene ljekovite biljke pomažu...
Vidi originalni članak

Iako se uroinfekcije ne smatraju “sezonskim” bolestima, jer su nešto učestalije u hladnijim mjesecima, ljeto ipak donosi pojedine faktore rizika ili rizična ponašanja koji pogoduju njihovu razvoju.

- Bakterije enterokok, E.coli, ureaplazma, klamidija, klebsijela, proteus, streptokok, pseudomonas uzrokuju akutne, ali i kronične upale mjehura, bubrega, prostate, jajnika, vrata maternice, mokraćne cijevi i svih ostalih dijelova urološkog i ginekološkog trakta. Svagdje se zavlače, razmnožavaju i dovode do upale sluznice unutarnjih organa – kaže dr. med. Ksenija Krajina Pokupec. 

Zbog kraće mokraćne cijevi koja je u žena dugačka oko 5 centimetara, a u muškaraca od 18 do 22 centimetara, te su upale češće kod nježnijeg spola. 

- Javljaju se bolovi u području donjeg dijela trbuha, učestalo mokrenje, peckanje, a moguć je iscjedak te povišena tjelesna temperatura. Oboljeli često imaju nagon za mokrenjem, a kada dođu u toalet pomokre samo nekoliko kapi. To se javlja zbog jako upaljene i podražene sluznice mjehura i mokraćne cijevi. Kod manje djece ili novorođenih ti su simptomi mnogo jače izraženi. Djeca često imaju vrlo visoku temperaturu, bolove i nemogućnost mokrenja jer ih sve jako peče i boli – objašnjava dr. Krajina Pokupec.

Dreamstime

Kod takvih simptoma, potrebno je učiniti pregled urina i dodatno urinokulturu s antibiogramom. 

- Prvi nalaz urina pokazat će općenito stanje i najvjerojatnije povišene leukocite, prisutne pločaste stanice, bakterije i kristaliće ili cilindre, te moguću prisutnost eritrocita, tj.krvi. Nakon toga radi se urinokultura iz koje se vidi koliko je i kojih bakterija poraslo na laboratorijskoj hranjivoj podlozi i koji antibiotik najbolje djeluje na tu bakteriju nakon čega ćete ga i dobiti – kaže liječnica. 

U današnje vrijeme, nastavlja liječnica, ni antibiotici nisu više ono što su bili. Mnoge vrste bakterija postale su imune na antibiotik, mnoge su djelomično osjetljive i na putu da prestanu reagirati na antibiotik. Zato pacijentima priprema terapiju na bazi ljekovitog bilja, odnosno fitoterapiju. 

- Takva terapija zasad opravdava svoje postojanje i zovem je svojom terapijom broj jedan. Imala sam pacijente koji su uzimali antibiotike godinama. Svi su proveli fitoterapiju bez ikakvih nuspojava i problema. Antibiotici im nisu trebali ili vrlo malo u početku terapije dok čaj i kapi nisu počeli djelovati punom snagom – kaže Krajina Pokupec. 

Upala mokraćnog mjehura je najčešća ljetna uroinfekcija, uzrokovana bakterijom Escherichijom coli (akutni cistitis). Kod muškaraca se cistitisi rjeđe javljaju, no ne smiju zanemariti prostatu. 

- Simptomi prostatitisa su vrlo neugodni, stoga je pametno misliti na prevenciju. Osim toga, kao komplikacija prostatitisa može se razviti i upala epididimisa i/ili testisa (akutni epididimitis ili epididimoorhitis) - upozorava specijalistica urologije dr. Marina Knežević. 

 - Muškarci bi ljeti trebali piti barem dvije litre tekućine na dan kako bi mokrenjem ispirali bakterije iz mokraćne cijevi i mjehura te spriječili njihovo umnožavanje i razvoj upala. Ako ste skloni ljetnim ljubavnim avanturama, koristite kondom zbog spolno prenosivih bolesti jer su upale mokraćne cijevi najčešće uzrokovane infekcijama klamidijom - kaže doktorica. 

Bakterije mogu izazvati neplodnost

Bakterije u brisu vrata maternice liječe se tradicionalnom terapijom uz dodatne kupke i ulje ili vaginalete jer ginekološke bakterije traže jaču terapiju. Slično je i kod pozitivnog nalaza kod muškaraca. Sve mogu uzrokovati pobačaje i neplodnost žena i muškaraca.

Od bakterija se liječe oba partnera istodobno

Ako imaju kronične upale prostate ili bakterije u brisu uretre ili u ejakulatu, i muškarcima slijedi malo jača, a možda i vremenski dulja terapija. Liječe se oba partnera istodobno i treba do kraja provesti fitoterapiju. Nakon trećeg ponovljenog nalaza koji je sterilan, može se prekinuti terapija. 

 
Idi na 24sata

Komentari 31

  • Kashmir 28.06.2015.

    Ja pusem baloncice ili ih punim s vodom pa gadjam susjede kaj se cijelu noc igraju skrivaca....

  • user_427306 28.06.2015.

    nikud bez kondoma

  • pinky0 28.06.2015.

    jee ja znam travara saric iz mostara 17 godina neplodna nije mogla zatrudnit i od njega pila cajeve 2 god i ostala trudna cajevi su zakon .

Komentiraj...
Vidi sve komentare