To je to što me zanima!

Kralježnica pamti teret teških torbi iz đačkog doba

Teške školske torbe izazivaju zgrbljenost, a nepravilno raspoređen teret na leđima rezultirat će i lošijom probavom, cirkulacijom i disanjem
Vidi originalni članak

Preteška torba uzrokuje pognutost djetetova tijela i nepravilno držanje. Zbog toga se težina tijela ne raspoređuje ravnomjerno na kralježnici što ubrzo rezultira bolovima u donjem dijelu. Za kralježnicu je najgore nošenje torbe na jednom ramenu jer to može izazvati devijaciju kralježnice i skoliozu. Zbog težine torbi i nepravilnog držanja djeca će prije ili poslije početi patiti od bolova u donjem dijelu kralježnice ili ramenima. Preteške školske torbe mogu naročito naštetiti djevojčicama jer je njihova mišićna struktura slabija, i često su lakše od dječaka.
Oštete li kralježnicu u ranoj mladosti, poslije mogu imati problema u trudnoći jer je tada povećano opterećenje na vrat, kralježnicu, kukove i stopala. Zato učite djecu odmalena pravilnom držanju i savjetujte da torbu spuste s ramena kad god to mogu dok čekaju u redu za učionicu, a pogotovo na autobusnom stajalištu.

RIJEČ STRUČNJAKA, DR. SMILJANA PODRUG, SPECIJALIST ŠKOLSKE MEDICINE, POLIKLINIKA NOVA, VINKOVCI
Djeca su pod preteškim školskim torbama uvijek zgrbljena i to je prvi znak opterećenja kralježnice. U prvim razredima osnovne škole djeca sporije rastu i tada se devijacije kralježnice toliko ne primjećuju, ali u pubertetu, kada naglo izrastu (djevojčice oko 10,5 g., a dečki oko 12), skolioza ili iskrivljenost kralježnice se brzo pokazuje. Skolioza se može razviti u samo šest mjeseci ako je dijete genetički predodređeno za to. Budući da se knjige ne mogu smanjiti, važno je da roditelji s djetetom posjete svog liječnika ili liječnika školske medicine čim uoče neke promjene kako bi dobili uputnicu za ortopeda i što prije počeli liječiti.

PLIVANJE I FIZIKALNA TERAPIJA: Skolioza se primjećuje već u 4, 5 razredu, a plivanje je najbolji sport za liječenje skolioze, ističe specijalistica školske medicine Smiljana Podrug. Ortoped određuje liječenje koji se sastoji od fizikalne terapije i najčešće plivanja.

TEŠKA TORBA UZROKUJE I BEZVOLJNOST: Loše držanje izazvano preteškom torbom može utjecati i na kvalitetu cirkulacije, probavu te smanjenu pokretljivost mišića i ramena. Zbog toga djeca mogu biti i bezvoljna te često umorna.

ORTOPED ĆE POMOĆI OKO IZBORA AKTIVNOSTI
Kako biste ojačali djetetovu kralježnicu često se šećite, planirajte izlete u prirodu i potičite dijete da se bavi sportskim aktivnostima ili igra na zraku. Dugotrajno sjedenje u školi i pred televizorom te računalom treba izbjegavati jer ima slične posljedice. Ako je djetetov školski raspored pretrpan i ne može izbjeći nošenje teške torbe, posjetite ortopeda i zatražite savjet o najboljem sportu za očuvanje kralježnice.

TORBE S POJASOM OKO STRUKA ČUVAJU LEĐA: Ergonomske školske torbe ravnomjerno raspoređuju težinu na dječjoj kralježnici što znatno smanjuje opterećenje. Stručnjaci daju prednost i ruksacima pred kockastim torbama jer bolje podupiru kralježnicu. Posebno su dobri oni s pojasom oko struka.

POMOĆI ĆE VJEŽBE ISTEZANJA: Savjetujte mališanima da nose samo neophodne stvari. Najbolje rješenje za manje opterećenje dječje kralježnice su ormarići, koji su standard na Zapadu već desetljećima, smatraju pedijatri. Tako bi djeca mogla ostaviti tešku opremu u ormarićima i ne nositi je kući ako je koriste samo u školi. Važno je učiti djecu i pravilnom sjedenju te pokazati im i nekoliko vježbi poput spajanja ruku iza leđa i istezanja. I na taj način će čuvati kralježnicu.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • smoker35 02.09.2009.

    pa da,teško je u učione staviti neke police da djeca ne nose knjige kući-osim za zadaću.lakše trošiti na lijekove i imati deformiranu naciju i poslije lajati kako glumataju sa bolovanjima-to je ko u firmama gdje radnik nesmije dići više od 25kg,a diže se i do 100kg-gdje su inspekcije u oba slučaja???--moja mala ne može od autobusa do kuće nositi torbu,koliko god kvalitetna torba bila-to su sve majmuni u našem školstvu,od ministra do ravnatelja škole

Komentiraj...
Vidi sve komentare