To je to što me zanima!

Krema za sunčanje bira se po tipu kože: Masna ne voli ulja

Suhoj koži odgovaraju kreme i losioni koji hrane kožu, a sadrže aloa veru i ulje jojobe. Masna traži gel kreme bez ulja, dok mješovitoj odgovara mliječna kiselina
Vidi originalni članak

Kreme za sunčanje na bazi cinkovog oksida i titanijevog dioksida sprječavaju da štetno UV zračenje prodrije u kožu, uzrokuje bore, tamne mrlje i karcinom. One odbijaju UVA i UVB zrake, dok ih kreme s avobenzonom upijaju. Cinkov oksid laganije je teksture i odličan kao podloga za makeup, dok titanijev dioksid jače štiti od sunca i pogodniji je za plažu, piše Good Housekeeping

Koža je svaki dan izložena UVA i UVB zrakama čak i kad je oblačno, sto ga se kremu sa zaštitnim faktorom preporučuje koristiti svaki dan. Međutim kod odabira važno je pripaziti na tip kože. 

Masna koža: Ne podnosi ulja

Najbolje joj odgovaraju kreme za sunčanje bez ulja. Kreme s uljima preteške su za masnu kožu i mogu začepiti pore te uzrokovati akne. Vodootporne kreme, kreme otporne na znojenje i one koje sadrže pčelinji vosak najbolje je izbjegavati. 

Bolji izbor su kreme na bazi cinkova oksida koje pružaju dobru zaštiti i djeluju protuupalno što znači da su odlične za kožu sklonu aknama. Umjesto losiona bolji izbor su gel kreme.

Mješovita koža: Traži prozračne formule s aloa verom

Ovom tipu kože odgovaraju prozračne formule na bazi cinkova oksida i titanijeva dioksida koje ne opterećuju masnije T zonu. Odličan izbor su losioni koji sadrže mliječnu kiselinu i aloe veru, one uravnotežuju pH i hrane kožu. 

Preporučuje se koristiti gel kreme umjesto losiona jer se brzo upijaju i ne stvaraju masni površinski sloj. 

Suha koža: Trebaju joj hranjive kreme bez parfema

Ona je najosjetljivija na sunčevo zračenje i iziskuje drugačiju njegu. Kreme trebaju biti hranjive, bez dodatnih parfema i mirisa jer oni mogu nadražiti i isušiti kožu. Pomažu kreme koje sadrže sastojke kao što su glicerin, ulje jojobe, ekstrakt aloa vere i ulje noćurka koji djeluju umirujuće. Takve su kreme odlične za osjetljivu kožu. 

Suhoj koži ne odgovaraju gel formule, već su za nju bolji izbor kreme, masti i losioni koji se dulje zadržavaju na površini. 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • MaraBrajković 11.06.2014.

    Naj bolje je maslinovo ulje,sa malo limunova soka...koristim to dugo i garantiram da je ok.!

  • ejlja 10.06.2014.

    ma najbitnije kak se namaže... razmaže... :P

Komentiraj...
Vidi sve komentare