To je to što me zanima!

Krmelje u očima: Normalne su, no katkad su simptom infekcije

Žućkasti, ljepljivi iscjedak iz oka je normalna pojava pri jutarnjem buđenju. Ovaj iscjedak ima svoju svrhu, ali isto tako može signalizirati problem, pogotovo ako vas oči peckaju
Vidi originalni članak

Evo zašto se ovaj iscjedak obično javlja kada se ujutro probudimo.

1. To je zato što su oči zatvorene cijelu noć

Kad spavate, krmelje se nakupljaju u kutovima očiju, a ponekad čak i duž linije trepavica. Pojavljuju se zato što se oči ne mogu podmazati kao kad trepnete.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

2.  Održava zdravlje očiju

Iscjedak iz oka može biti mokar, ljepljiv ili suh. Dolaze iz područja suza vašeg oka, a izlučuje se treptanjem. Ujedno je i obrambeni mehanizam vašeg tijela koji štite oči od bakterija. 

Kada krmelje mogu postati komplikacija?

1. Imate suhe oči

Suhe oči često nastaju kada dugo gledate zaslon telefona ili računala, čak i kada ste na klimatiziranom mjestu. Oči ne dobivaju dovoljno suza koje bi ih trebale podmazivati, a to bi moglo utjecati na krmelje s osjećajem peckanja.

2. Ne uklanjate krmelje

Kada se ujutro probudite, možda odmah provjerite telefon ili posegnete za četkicom za zube, ali zapravo biste prvo trebali ukloniti krmelje.

Najbolji način za uklanjanje je korištenjem vlažnog ručnika ili korištenjem tople vode.

3. Oči su možda inficirane

Ako su vam oči pune krmelja, iscjedak je vlažniji i oči vas peckaju trebate posjetiti liječnika i provjeriti postoje li znakovi infekcije, prenosi Bright Side.

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare