To je to što me zanima!

Kronično crvenilo lica nestaje nakon operacije na živcima

Endoskopska torokalna simpatektomija je operacija koja ima 90 posto uspješnosti u uklanjanju kroničnog crvenila čiji je uzrok često nepoznat, a sve je češće stanje
Vidi originalni članak

Redovito i intenzivno crvenilo lica u jednakom omjeru pogađa muškarce i žene,  ljudima u velikoj mjeri smeta i utječe na kvalitetu života, a znanstvenici su otkrili da se taj problem može riješiti operacijom endoskopske torokalne simpatektomije. Taj se zahvat inače koristi za umanjivanje simptoma bolesti pretjeranog znojenja. 

Crvenilo nastaje kao pretjerana reakcija na snažne osjećaje ljutnje, srama ili vrućine ili kao posljedica zdravstvenih stanja poput problema sa štitnjačom, bolesti rosacee, lupusa ili simptom menopauze. Dosad nije postojao lijek ili zahvat kojim bi se ono moglo spriječiti. Crvenilo je rezultat dotoka viška krvi u male krvne žilice koje se nalaze ispod površine kože, a pod kontrolom su autonomnog živčanog sustava koji proizvodi automatske reakcije.

Operacija djeluje tako da blokira ogranak živčanog sustava koji se zove T2 ganglion, a nalazi se paralelno s kralježnicom. Izvršava se pod općom anestezijom, a radi se sitna punkcija na prsima muškarca ili pored dojke kod žena, uvođenjem plina koji omogućuje sitnoj kameri pogled na živce. Nakon što se identificiraju živci, mogu se uništiti toplinom ili prerezati, a pacijenti na kojima je operacija izvedena nemaju nuspojave i odlaze kući dan nakon zahvata. Uspješnost operacije iznosi 99 posto kod problema pretjeranog znojenja, a 90 posto u slučajevima crvenila lica.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare