To je to što me zanima!

Krumpir, kava i jaja čuvaju tijelo od zloćudnih bolesti

Krumpir srednje veličine sadrži samo 100 kalorija, a prava je riznica C vitamina koji brane protiv gripe i prehlade, a kava štiti srce i krvne žile
Vidi originalni članak

Za razliku od jela ekstremno niskih energetskih vrijednosti, krumpir brzo stvara osjećaj sitosti i saveznik je u mršavljenju ako se priprema u ljusci, kuha na pari ili popeče na teflonskoj tavi bez dodavanja ulja. Krumpir srednje veličine sadrži samo 100 kalorija, a prava je riznica C vitamina koji brane protiv gripe i prehlade. Budući da je moćan antioksidans, značajno je i njegovo djelovanje protiv slobodnih radikala koji izazivaju rak i teške bolesti. Vlakna će potaknuti probavu i čišćenje od toksina, a rezultat je i ljepša koža te sjajnija kosa. I drugi prilozi bogati ugljikohidratima, primjerice tjestenina i riža, djeluju kao melem za napete živce i mišiće te popravljaju raspoloženje jer potiču djelovanje hormona sreće. Zbog visokog glikemijskog indeksa i velike kalorijske vrijednosti preporučuje ih se izbjegavati u redukcijskim dijetama, no jedu li se u umjerenim količinama (tanjur tjestenine), bez dodataka masnih preljeva ili topljenog sira, ne predstavljaju opasnost od debljanja. Iako imaju visok udio masti, sir i sladoled čuvaju kosti i živce jer sadrže obilje kalcija.
Za kavu se smatralo da je je opasan diuretik koja izaziva bolesti srca i rak, no stručnjaci s kalifornijskog sveučilišta tvrde da umjereno uživanje u aromatičnom napitku ima blagotvoran učinak na organizam. Studija provedena na 27.000 žena srušila je tezu da je kava pogubna za srce ako se pije šalica do dvije na dan. Ljudi koji uživaju u kavi manje oboljevaju od raka jetara nego oni koji je sustavno izbjegavaju.
Kofein iz kave štiti od kolesterola i pravi je “zaštitnik” mozga. Također, smanjuje rizik od dijabetesa, Alzheimera i Parkinsonove bolesti.
>>Jaja sadrže lecitin i fosfolipide, koji pozitivno utječu na koncentraciju i poboljšavaju pamćenje. Bogata su i vitaminima skupine B koje “čeliče živce” i sadrže minerale koji potiču rast kose i noktiju. Obiluju i vitaminom D koji jača kosti i brani od osteoporoze, ali i čuva zdravlje srca, a manjak u organizmu povezuju i s multiplom sklerozom.
>>Jedenjem isključivo zdrave i vlaknaste hrane, bez masti i ugljikohidrata, sva dobrobit vitamina iz povrća i voća će izostati. Razlog tome je što je vitaminima potrebna mast da bi se mogli apsorbirati i blagotvorno djelovati na organizam.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • black25 25.02.2009.

    Da definitivno, sve to iz naslova stoji do.... idućeg izdanja novina, kada će krumpir biti škodljiv radi debljanja, kava radi kiseline koju izaziva u probavnom sustavu, a jaja radi kolesterola. A onda u idućem broju ili izdanju će opet krumpir biti zdrav, kao i kava, kao i jaja.... A onda opet u idućem................. Dosadni ste!!!! Kada nemate pametnijih stvari,ili novih događaja, ili kada Simonica i Antiša ne izjave neku nadasve zanimljivu i nadahnjujuću provalu, onda opletete po \'zdravlju\'. Danas je \'zdravlje\' najjača industrija.

  • Gatsby 24.02.2009.

    Krumpir je škodljiv, vitamin C koji je u njemu dok je sirov nestane prilikom kuhanja / priganja a nedovoljno skuhan ili isprigan je otrovan. O kavi ima 1000 studija uglavnom joj prepisuju pozitivna svojstva ali problem je što se pri spremanju , konkretno esspreso kava , kontaminira sa 300 škodljivih sastojaka što iz aparata što iz vode. Jaja su ok, pogotovo omlet sa šunkom i sirom :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare