To je to što me zanima!

Kubanski sendvič služi se u klubovima točno u ponoć

Najpoznatiji izvozni proizvod je kubanski sendvič, no vrlo je popularan i \\'medianoche\\' - u prijevodu ponoćni sendvič koji je nešto slatkastijeg okusa
Vidi originalni članak

Mali zalogaji naziva “pastelitos”, “croquetas”, “bocaditos” i “empanadas” nezaobilazni su dio kubanske gastronomske ponude. Zamotani u listove kukuruza s kukuruznim brašnom i komadićima svinjetine, “tamalesi” su ukusan međuobrok. A najpoznatiji izvozni proizvod brze hrane zasigurno je kubanski sendvič. Vrlo je omiljen i “medianoche” ili u prijevodu ponoćni sendvič, sličan kubanskom samo bez šunke i na slatkastom kruhu. Često se poslužuje u havanskim noćnim klubovima točno u ponoć, o čemu govori i samo ime.
Riža sa šafranom, piletinom i paprikom
Sastojci: 6 žlica vode, 2 žlice maslinova ulja, 4 komada pilećih prsa, 2 grančice majčine dušice, 2 luka, 3 češnja češnjaka, sok limete, paprika, 100 ml bijelog vina, 125 ml temeljca, 250 g riže, 100 g graška, šafran
Šafran stavite u posudu i prelijte vodom. Ugrijte maslinovo ulje, dodajte piletinu. Prepržite miješajući. U tavu stavite majčinu dušicu, luk i češnjak. Kratko pržite te dodajte sok limete. Smanjite temperaturu, stavite papriku te pržite pet minuta pa dodajte vino, temeljac i papriku. Skuhajte rižu, dodajte piletinu te prelijte šafranom i stavite grašak. Kuhajte tri minute.
Puding od kruha (Pudin de Pan)
Sastojci: štruca kruha, 4 jaja, 2 i 1/2 šalice mlijeka, šalica šećera, 2 žličice ekstrakta vanilije, žličica cimeta, šalica rastopljenog maslaca, 2 žličice ruma, 2 žličice suhog bijelog vina, šalica grožđica, korica limuna, 1/2 žličice soli
Jaja istucite u posudi. Umiješajte mlijeko, šećer, ekstrakt vanilije, maslac, cimet, rum, vino, koricu limuna i sol. Kruh narežite na kriške te izmiksajte električnim mikserom. Dodajte grožđice i dobro promiješajte. Zagrijte pećnicu na 200. Premažite dno maslacem te ulijte smjesu. Pecite sat vremena. Narežite i posipajte šećerom u prahu.
Kubanski flan od kave
Sastojci: 2 šalice mlijeka, 3 jaja, 4 žlice kave, 1/2 šalice šećera, 4 žlice vanilije, 1/2 žličice soli
U posudu ulijte mlijeko i kavu te pustite da prokuha. Procijedite i dodajte sol te vaniliju. Umutite jaja sa šećerom pa zajedno dobro izmiješajte sve sastojke. U kalup za kuglof najprije stavite karamelizirani šećer pa smjesu. Pokrijte masnim papirom i pričvrstite gumicom. U lonac ulijte tri šalice vode te položite kalup. Nakon što voda prokuha, ostavite da kuha još 10 minuta ako je kalup veliki te 5 ako je manji. Izvadite ga i ohladite vodom, a zatim još neko vrijeme u hladnjaku.
Kubanski sendvič i salata od avokada
Sastojci: za sendvič: kruh “francuz”, 10 kriški pečene svinjetine, 10 kriški šunke, 10 kriški sira ementalera, 10 kriški krastavaca, senf; za salatu: veliki avokado, luk narezan na tanke kolutove, maslinovo ulje
Prerežite kruh napola te obje polovice namažite senfom. Posložite svinjetinu, šunku i sir te ukrasite krastavcima. Kubanski sendvič možete zapeći u tosteru.
Ogulite avokado i narežite na tanke kriške. Posložite ih na tanjur, dodajte luk i prelijte maslinovim uljem. Poslužite sa sendvičem.
Svinjetina sa salsom od manga i papaje
Sastojci: za marinadu: 1/3 šalice soka naranče, 2 i 1/2 žlice limunova soka, 10 češnjeva češnjaka, 2 žličice sojina umaka, 2 žličice papra, 2 žličice origana, žličica soli, 4 lovorova lista; 450 g svinjskog filea; za salsu: 1/2 papaje, mango, 1/2 crvenog luka, 3 žličice soka limete, 1/2 čili papričice, žlica svježega korijandra
U posudi izmiješajte sve sastojke za marinadu, pokrijte te ostavite u hladnjaku najmanje sat vremena. Marinirajte meso tri sata u dobro zatvorenoj posudi. Pecite u tavi 30-40 minuta. Narežite i poslužite sa salsom od manga i papaje.



Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare