To je to što me zanima!

Kukci - pomagači u vašem vrtu koje vam je osigurala priroda

Nisu svi kukci štetni - bubamare, zlatkorile i soliterne pčele dragocjeni su pomoćnici u vrtu, a pesticidi mogu otjerati i njih, korisne kukce te tako naštetiti razvoju vrta
Vidi originalni članak

Osolike muhe često stradaju zbog svoje sličnosti s osama. Ipak, može ih se prepoznati po tome što imaju samo jedan par krila i oblikom više nalikuju na muhu nego osu. Ne treba ih ubijati jer su vrlo korisne u vrtu - hrane se lisnim ušima koje prave štetu na biljkama. Zlatooka ili mrežokrika osim lisnim ušima hrani se jajima leptira i grinja te štitastim ušima i resičarkama. Prava je ljepotica među kukcima - ima vitko zeleno tijelo, dva para mrežastih krila i velike zlatne oči.

Bubamare i pčele korisni su oprašivači biljaka, kao i manje poznate solitarne pčele. One ne žive u košnici, nego sve rade same, a još su marljivije od medonosnih pčela. Jedna solitarna pčela može oprašiti toliko biljaka kao 120 medonosnih pčela. No ne želite li ih u svojoj blizini dok jedete u vrtu, ostavite im malo slatkog sirupa podalje od stola. 

Pesticidi tjeraju i korisne kukce

Kemijski pesticidi uništavaju i korisne kukce. Štetnike prskajte samo u nuždi, i to prirodnim sredstvima.

Bubamare vole cinije i lavandu

Bubamare vole cvijeće, osobito cinije, lavandu i kamilicu. Tijekom života bubamara pojede 5000 lisnih ušiju.

Pčele koje se zavlače u rupe 

Komad izbušenog drveta privući će soliterne pčele. One će ga puniti peludom i nektarom te na kraju zagraditi blatom.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare