To je to što me zanima!

Kupus, cvjetača i korabica se sade tijekom toplog vremena

S ožujkom kreću prvi radovi na otvorenom - okopavanje, gnojenje i sadnju prvih sadnica. Okopajte jesenje nasade salate i špinata, posijte češnjak i luk te pognojite šaproge kompostom
Vidi originalni članak

U povrtnjaku već sijemo mnoge vrste povrća, začina i aromatičnog bilja.

Među njima je i prvo plodovito povrće. Pritom se treba prisjetiti dosadašnjih poteškoća s rajčicama i odabrati otpornije sorte, koje stignemo posijati do kraja ožujka. Prvi radovi na otvorenome uključuju sadnju proljetnog češnjaka i luka.

Krajnje je vrijeme i da okopamo prezimjele usjeve salate, matovilca i špinata ako to nismo učinili u veljači. Okopavamo i čistimo gredice sa šparogama. Gnojimo ih kompostom - tri litre na četvorni metar. Upotrijebiti možemo i kupovna organska gnojiva. 


Na otvoreno sijemo prve ljetne salate - u proljeće sijemo prije svega mekolisne sorte, a za prvu su sjetvu primjerene i neke hrskavoliste sorte. U hladnu, nezagrijanu zemlju sijemo grašak, bob, rotkvicu i rikolu. Posijati možemo i azijske lisnate salatnice, koje će obogatiti proljetni jelovnik.

Ako je ožujak topao, bez straha možemo posaditi sadnice kupusnjača: ranoga kupusa, cvjetače i duge korabice. Krumpir, koji smo naklijali u veljači, možemo saditi i pokriti debelim malčem. Neproklijali je bolje izbjegavati jer će klijati neravnomjerno i propadati. U ožujku prevrćemo kompostnu krpu, ako to nismo učinili prošle jeseni.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • 25.03.2017.

    i ja isto sam u vrtu svaki dan

  • Mira B_ 25.03.2017.

    vidim po navali na komentar da je malo poljoprivrednika svi u šoubiznisu ;)

Komentiraj...
Vidi sve komentare