To je to što me zanima!

Kurkuma: Usporava daljnji rast tumora i razvoj Alzheimera

Kurkuma, začin podrijetlom iz južne Azije je fantastičan dodatak svakodnevnoj prehrani jer ima protuupalni učinak, potiče rad mozga, a možete ga dodati svakavim jelima...
Vidi originalni članak

Kurkuma se u istočnjačkoj kulturi koristi od davnina kao supstancija koja djeluje protuupalno, ublažava probavne tegobe i bolne menstrualne cikluse, objašnjava nutricionistica Sanja Ćosić.

Ovaj korijen spada u porodicu đumbira, a podrijetlom je iz južne Azije. U ayurvedskoj se medicini koristi već stoljećima za liječenje niza bolesti i tegoba te podizanje imuniteta, a neki je s pravom smatraju jednom od najzdravijih biljaka na svijetu. 

Višestruko djelovanje

- Smatra se da je njeno djelovanje raznovrsno, no ističe se protuupalni učinak kao osnovni mehanizam prevencije od razvitka oštećenja organizma na staničnoj razini - pojašnjava nutricionistica Ćosić.

Uporaba kurkume može znatno olakšati tegobe uzrokovane upalnim bolestima crijeva poput Chronove bolesti, a blagotvorno djeluje i na smanjenje bolova i upala kod oboljelih od reumatoidnog artritisa.  

- Kurkumin i ostale aktivne supstancije u kurkumi djeluju kao snažni antioksidansi i tako smanjuju upalne procese uzrokovane nakupljanjem slobodnih radikala koji oštećuju organizam na staničnoj razini - kaže nutricionistica. 

Što se tiče zdravlja kardiovaskularnog sustava, nastavlja, kurkumin svojim djelovanjem može imati utjecaj na prevenciju oksidacije kolesterola, koji u tom obliku postaje štetan za organizam. 

Djeluje na mnoge bolesti

- Također, kurkuma je dobar izvor vitamina B6, koji održava normalnu razinu homocisteina, čije djelovanje direktno oštećuje stijenke žila, a odličan je izvor željeza i mangana te bakra, kalija i dijetalnih vlakana - dodaje.

Neka istraživanja pokazala su da kurkumin može usporiti razvijanje multiple skleroze i Alzheimerove bolesti. Djelovanje kurkumina se čak povezuje s prevencijom od raka i sprečavanjem daljnjeg rasta već nastalog tumora. Istraživanja također pokazuju da kurkuma može pojačati detoksificirajući efekt jetre povećanjem razine jetrenih enzima odgovornih za detoksikaciju.

- Dovoljno je uvrstiti pola do 1 žličice kurkume na dan u prehranu, a samo 2 žličice začina zadovoljit će 10 posto dnevnog preporučenog unosa željeza. No s obzirom na to da kurkuma može usporiti zgrušavanje krvi, preporučuje se oprez pri konzumaciji ako bolujete od hemofilije - kaže Ćosić.

Kod ljudi koji su skloni stvaranju žučnih kamenaca također se savjetuje oprez i umjerenost u konzumaciji. Kurkuma donekle snižava razinu šećera u krvi, što može izazvati probleme kod ljudi oboljelih od dijabetesa - dodaje.

Kurkuma je blago paprasto-gorkastog okusa s toplom notom, a jelima se često dodaje zbog svoje intenzivne žućkasto-narančaste boje. U principu se slaže sa svim vrstama jela, osobito s rižom i povrćem, a odličan je dodatak i gustim i bistrim juhama.

Odlična uz rižu i povrće

- Možete je dodati čajevima i napicima od cijeđenog voća, pa čak i desertima. Količina od pola žličice kurkume dovoljna je za pripremu kompletnih obroka, dok u čaj ili smoothie možete ubaciti prstohvat ovog začina - savjetuje Sanja Ćosić.

Napravite čaj od kurkume i đumbira tako da kuhate 1/4 žličice đumbira i jednako toliko kurkume desetak minuta. Možete koristiti i svježe biljke, a čaju možete dodati i malo meda i biljnog mlijeka. 

Specifičnim okusom kurkuma obogaćuje juhe, variva i marinade

Kurkuma je neizostavan začin u indijskoj i jugoistočnoazijskoj kuhinji te jedan od glavnih sastojaka popularnoga curryja. Također se koristi u marokanskoj i bliskoistočnoj kuhinji, napose u juhama, varivima i pilafu. Dodaje se i u marinade za razna jela, od kojih je zasigurno najpopularnija ona indijska od jogurta i kurkume, koja se odlično slaže s ribom i piletinom. 

Cvjetača s kurkumom

Cvjetaču natrgajte na cvjetiće i stavite je kuhati u blago posoljenu vodu te joj dodajte 1 krumpir. Kuhano povrće izmiksajte štapnim mikserom, dodajte pola žličice kurkume, sjeckani peršin i malo čilija te soli po potrebi. Ukrasite žlicom vrhnja, savjetuje Ćosić.

Tonik od kurkume

U blenderu miksajte svježi nasjeckani komadić oguljene kurkume duljine 5 cm i isti takav komadić svježeg đumbira, umiješajte 3 žlice meda, 1/3 čaše vode i 2 žlice limunova soka. Dodajte mineralnu vodu te vrlo malo čilija, kaže nutricionistica. 

Dodaje se i u maske za lice jer uklanja akne

Osim u hrani, kurkumu možete koristiti kao kozmetički preparat jer ima mnoge blagotvorne učinke na kožu. Zbog protuupalnog djelovanja može ukloniti akne, a smatra se i da djeluje na psorijazu. Također, može zacijeliti rane, a pomaže i kod cijelog niza dermatoloških problema.

Napravite masku za lice tako da pomiješate 4 žličice kurkume, žličicu jogurta i 4 žličice meda, držite je 15 minuta i dobro isperite. Osim s jogurtom, ovu masku možete raditi s kokosovim uljem. Samo pomiješajte dvije žličice kokosova ulja s pola žličice kurkume. 

Potiče rad mozga i pomaže pri koncentraciji

U tradicionalnim istočnjačkim medicinama kurkuma je korištena i za poboljšanje mentalne aktivnosti. Neka su moderna istraživanja pokazala da kurkumin može imati neposredne učinke na mozak povećavajući koncentraciju ispitanika na specifične zadatke sat vremena nakon konzumacije. 

Idi na 24sata

Komentari 34

  • Moria 28.06.2017.

    Kurkuma liječi kroničnu upalu jajnika razbija dermoid i izbijeljuje zube skidajuci kamenac. Isto sa reumatoidnim artritisom. Pregadna je ovako bez da se koristi kao začin pa i sa medom od propolisa ali zato jabucni sok i zlicica kurkume u cugu je izdržljiva

  • volim sunce 28.06.2017.

    A od čega ćemo umirati ak sve to zdravo koristimo? Vlada ne bu sretna,,i ovak ima preiviše penzica

  • vrtnamjesecini 28.06.2017.

    Alternativa je uvijek dobrodošla. Ima svakakvih i začina i čajeva koji pomažu za razne bolesti,upale,tegobe... Možda i ne budu djelovali jer nije svaki organizam isti,ali valja probati...

Komentiraj...
Vidi sve komentare