To je to što me zanima!

Lego kockice na godinu čak pet puta 'okruže' Zemlju

Djeca se “legićima” igraju pet milijardi sati na godinu, u minuti se proizvede 36.000 kockica, a svake sekunde proda se sedam lego setova
Vidi originalni članak

U svijetu se lego kockicama igra više od 400 milijuna djece i odraslih, prodaju se u 130 zemalja, a procjenjuje se da na svakog čovjeka na Zemlji dođu 62 lego kocke. Svake godine tvornica u danskom Billundu proizvede 19 milijardi lego elemenata, odnosno 36.000 u minuti. Djeca se na godinu igraju tim kockicama pet milijardi sati, a procjenjuje se kako se svake sekunde proda sedam lego setova. Ako bi se sve proizvedene kockice u godini složile jedna pokraj druge, mogle bi pet puta obujmiti svijet. Ono što te kockice čini jedinstvenima je bezbroj kombinacija, koje razvijaju kreativnost i potiču maštu kako djece, tako i odraslih. Stručnjaci su izračunali kako je od šest kockica, koje imaju osam izbočina i iste su boje, moguće složiti 915,103.765 kombinacija. Lego je nastao 1934.
Njegov osnivač Ole Kirk Christiansen nazvao ga je spojivši dvije danske riječi “leg” i “godt”, koje znače “dobro se igraj”. Lego danas ima 2350 različitih elemenata i 52 boje. Prvu lego minifiguru proizveli su 1978. Bila je žuta, a prvotno je zamišljena tako da nema ni rase ni spola, izraza lica niti određene uloge. No već iste godine proizveli su žensku minifiguru s ulogom medicinske sestre. Poslije su dobile niz uloga, od likova iz “Zvjezdanih staza” do Harryja Pottera.


HNK OD 75.000 LEGO KOCKICA
U zagrebačkom Tehničkome muzeju u tijeku je izložba “Kockice Expo 2010.”, traje do 24. lipnja 2010., a na njoj je modele od lego kockica izložilo 80-ak izlagača. Među eksponatima su i maketa HNK koja je napravljena od 75.000 lego kockica, maketa Umjetničkog paviljona od 25.000 kockica te zoološkog vrta.

NASTAVAK: LEGO ŽIVOTNE LEKCIJE

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare