To je to što me zanima!

Liječnici će žuticu odsad moći dijagnosticirati aplikacijom

Mobilna aplikacija kojom korisnici mogu testirati oči novorođenčadi na žuticu mogla bi biti učinkovita i jeftina metoda spašavanja tisuća života, objavili su znanstvenici
Vidi originalni članak

Žutica, problem s jetrom koji izaziva žutilo kože i očiju, uzrokuje 114 tisuća smrti novorođenčadi u svijetu i invaliditet 178 tisuća. 

Tri četvrtine slučajeva događaju se u južnoj Aziji i subsaharskoj Africi što znači da rezultati ove pokusne studije znanstvenika s londonskog sveučilišta, objavljene u časopisu PLOS ONE, mogu biti velika pomoć zdravstvenim radnicima u siromašnijim krajevima svijeta. 

- U mnogim dijelovima svijeta primalje i medicinske sestre oslanjaju se samo na svoj vid u otkrivanju žutice. A to je, naravno, nepouzdano. Naša metoda osigurava puno precizniju procjenu i jamči da ozbiljniji slučajevi neće proći neopaženo. Čekamo rezultate veće studije, ali uvjereni smo da aplikacijom možemo spasiti tisuće života - kazao je glavni autor studije Terence Leung sa sveučilišnog odjela za biomedcinsko inženjerstvo. 

KOLIKO JE DOVOLJNO? Smanjite rizik za zarazu: Evo kako treba provjetravati dom

Žuticu uzrokuje previsoka razina bilirubina, kemijskog spoja koji nastaje uobičajenom razgradnjom crvenih krvnih stanica. 

Većina slučajeva je bezopasna, ali u nekim slučajevima neurotoksičan oblik bilirubina može ući u mozak i uzrokovati smrt ili cerebralnu paralizu i oštećenja sluha i vida. 

Novorođenčadi koja su sumnjiva na žuticu u rodilištima se ispituje krv, no problem je u tome što se mnogi slučajevi pojavljuju naknadno, kad dijete stigne kući. 

ZA DOBAR POČETAK DANA Pet recepata za doručak s malo ugljikohidrata - za više energije

U ovoj malenoj studiji znanstvenici su fotografirali 37 novorođenih koji su upućeni na vađenje krvi zbog sumnje na žuticu. Fotografije su zatim obrađene kako bi se uklonile distorzije zbog pozadinskog svjetla i samo po žutilu očiju predvidjela razina bilirubina.

Rezultati su zatim uspoređeni s rezultatima ispitivanja krvi. Algoritam je točno identificirao sve slučajeve koji su zahtijevali liječenje, ali je nešto manje uspješno razlučio one koji tretman nisu trebali. 

Postotak uspješnosti usporediv je s bilirubinometrom, ručnim uređajem koji kroz kožu mjeri njegovu razinu i preporučuje se primaljama na korištenje, ali stoji 6000 dolara. 

OSOBNA TRENERICA: 'Dečko me više puta ostavio jer ga stalno uništavam u krevetu'

Trenutačno je u tijeku ispitivanje aplikacije na puno većem uzorku, točnije na više od 500 beba u Gani. (bs)

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare