To je to što me zanima!

Lijek azitromicin može izazvati poremećaj rada srca, pa i smrt

Pacijenti koji imaju usporen rad srca te niske razine minerala magnezija i kalija ne bi smjeli uzimati antibiotik azitromicin zbog mogućih smrtonosnih posljedica
Vidi originalni članak

Antibiotik azitromicin koji se diljem svijeta pa tako i u Hrvatskoj propisuje za liječenje infekcija dišnog sustava, upale uha, infekcija kože i klamidije može izazvati fatalni poremećaj rada srca, upozorava američka Organizacija za kontrolu hrane i lijekova FDA.

Pacijenti s niskim razinama magnezija i kalija u krvi te s usporenim radom srca u najvećoj su opasnosti od nepravilnosti u srčanom ritmu uzrokovani tim lijekom koji se još prodaje pod imenima Zithromax i Z-Pak, piše USA Today.

Azitromicin može izazvati probleme i kod osoba s po život opasnim oblikom ventrikularne tahikardije, a uzrok je djelovanje lijeka na električnu aktivnost srca, objašnjavaju znanstvenici.

FDA savjetuje liječnicima da ograniče uporabu tog antibiotika, osobito kod pacijenata s većim rizikom fatalnih nuspojava, a oznaka o upozorenju bit će stavljena na uputstva lijeka.

Idi na 24sata

Komentari 22

  • LebronPetrovic 14.03.2013.

    Plaćeni ubojica ne ubija samo loše momke, nego i dobre !

  • Voxo 13.03.2013.

    Svatko tko imalo poznaje FDA i po kojem principu daju dozvolu za lijekove ne vjeruje im ni 5%...izmisliš lijek, proturiš im lažno istraživanje a oni ni ne provjeravaju. Odobravaju takva smeća od lijekova da je to opasno...ne branim ja azitromicin (naše gore list) no FDA je smiješna ustanova koja ima lažni ugled u svijetu.

  • mutko 13.03.2013.

    Azitromicin je generičko ime ili ako baš hoćete ime kemijske supstance. Sumamed je ime koje koristi Pliva , Zitromax je ime koje koristi Pfizer. Uzmimo za primjer aspirin je supstanca koju Pliva prodaje pod nazivom Andol.. Drugi primjer da bude jasnije je: Panadon, Panadol, Lekadol, Plicet.. sve je zapravo ista supstanca ,ali različitih proizvođača.Ime supstance lijeka na kutiji je ono što piše sitnijim slovima. Ono krupno je trgovačko i često zaštičeno ime pojedinog proizvođača.

Komentiraj...
Vidi sve komentare