To je to što me zanima!

Ljutnja je pozitivna emocija jer tjera ljude da dobiju što žele

Ljutnja je vrlo zanimljiva emocija za psihologe jer može biti odličan motivator u povećanju osobne želje da se dobije neka stvar, pokazala su istraživanja
Vidi originalni članak

Na ljutnju se općenito gleda kao na negativnu emociju, ali ona je sasvim normalna, zdrava ljudska emocija, tvrde nizozemski znanstvenici. Često proizlazi iz nekog problema koji se ljudima čini nepremostiv. No upravo taj zid potiče u ljudima prkos, koji je zapravo pozitivna emocija jer ih tjera naprijed. Pozitivne emocije pomažu ljudima da razumiju i kontroliraju svoje emocije. 

Znanstvenici to uspoređuju s ograničenom količinom hrane u okolišu. Oni koji će se zbog manjka hrane i gladi naljutiti, svoju agresiju će najčešće pretvoriti u konstruktivan napad, krenuti u potragu za hranom i povećati vjerojatnost da prežive.

U drugoj verziji istraživanja, sudionici su morali stisnuti gumb kako bi dobili određenu stvar. Za onu za koju je bilo vjerojatnije da će je željeti više, morali su češće stiskati. Što je napor bio veći to su češća bila i namrštena lica. 

Sudionici u ovom istraživanju nisu imali pojma da njihova želja za stvarima ima veze s ljutnjom. Voditelji istraživanja smatraju da ova studija pokazuje koliko ljudi slabo poznaju vlastite motivacije.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • LouisKrstic 08.11.2010.

    Izgleda da će nauka početi da gleda i na sama ubistva kao na nešto pozitivno budući da je i to česta metoda dolaženja do onoga što se želi. Ljutnja je u pravom smislu RAK UMA i duhovni velikani je drugačije ne tretiraju. To je jedna od nekoliko velikih aberacija ili perverzija uma. Ne treba zaboraviti da cilj života nije da dobijamo ono što naumimo ili mislimo da treba već da naučimo raditi za ono što nam treba, te tudje ne dirati ni po koju cenu ako ga ne platimo ili možda dobijemo na poklon.

Komentiraj...
Vidi sve komentare