To je to što me zanima!

Loše razmišljanje o svojim godinama vodi bržoj starosti

Um iznad materije, čini se, može poboljšati sve, od krvnog tlaka do artritisa i vida, a čak može spriječiti do određenog stupnja razvoj srčanih bolesti i raka prostate
Vidi originalni članak

Ključ mladosti i zdravlja nije u skupim kremama i dijetama, već u mladenačkom razmišljanju i oblačenju, pokazuje istraživanje s Harvarda. Um iznad materije, čini se, može poboljšati sve, od krvnog tlaka do artritisa i vida, a čak može spriječiti do određenog stupnja i razvoj srčanih bolesti i raka.

- Brzo propadanje u starosti zapravo dolazi zbog negativne percepcije o godinama u kojima se ljudi nalaze - kaže istraživačica Ellen Langer.

Šišanje i bojanje kose ženama ne samo da pomaže da se osjećaju mlađe, već to smanjuje i njihov krvni tlak. Majke koje rode kasnije također sporije stare od onih koje rađaju u 20-im godinama. U tome im pomažu i prijateljstva s mlađim ženama koje susreću na školskim informacijama.

- Mislim da imamo daleko više kontrole nad našim zdravljem nego što većina nas to shvaća. Jednostavno razmišljanje da smo mladi čini nas mlađima - kaže Langer. Dodaje kako i mlađi supružnik pomaže u mlađahnijem razmišljanju i djelovanju te boljem fizičkom i psihičkom zdravlju.


Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare