To je to što me zanima!

Loše vijesti u medijima žene pogađaju više nego muškarce

Tragične vijesti potiču otpuštanje većih količina hormona stresa kod žena, jer su one empatičnije te analiziraju opasnosti koje bi mogle zaprijetiti i njihovoj obitelji
Vidi originalni članak

Naslovnice crnih kronika, tužne ljudske sudbine i ispovijesti o prekidima velikih ljubavi snažnije djeluju na pripadnice nježnijeg spola, pokazalo je istraživanje kanadskog Sveučilišta Montreal.

Osim što emotivnije reagiraju na takve vijesti, žene su bolje i u pamćenju detalja loših vijesti, poput broja žrtava, okolnosti nesreće i sličnih informacija, piše Daily Mail

Znanstvenici su u studiji volonterima dali nekoliko novinskih priča na čitanje, a tijekom eksperimenta mjerili su razinu tzv. hormona stresa kortizola u uzorcima njihove sline. Žene su imale znatno veće vrijednosti tog hormona prilikom čitanja loših vijesti nego muškarci, objasnili su istraživači.

Veći utjecaj loših vijesti na žene objašnjavaju evolucijskim razvojem zbog kojeg su navikle uočavati i analizirati opasnosti koje bi mogle zaprijetiti i njihovoj obitelji, kao i činjenica da su žene mnogo suosjećajnije od muškaraca. 

- Živčani sustav žena proizvodi i regulira stres tako da osigura vlastiti opstanak, kao i opstanak svojih potomaka. Loše vijesti tako služe kao priprema na njihovu reakciju u sličnim situacijama - pojasnila je voditeljica studije, Marie-France Marin.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Aranka 15.10.2012.

    I tu se priroda sa nama poigrala...veće količine hormona stresa...jel to za nagradu?

  • Samo jedan jedini 11.10.2012.

    ahahaha da baš,prva postava ,a ostali na klupi:)

Komentiraj...
Vidi sve komentare