To je to što me zanima!

Mahunarke - zdrava hrana od koje ćete se smijati

Različita, ukusna jela od mahunarki čuvaju zdravlje, daju energiju i podižu raspoloženje. Mahunarke se najčešće pripremaju kao variva
Vidi originalni članak

Uz žitarice, mahunarke poput leće, slanutka, soje, graha i graška glavni su dio zimske prehrane i odličan izvor bjelančevina.
Nakon obilne i masne blagdanske hrane mahunarke su zdravi i hranjivi izbor. One sadrže 20-25 posto bjelančevina, što je dvostruko više nego u žitaricama te gotovo duplo više nego u mesu. Mahunarkama nedostaje za punu hranjivu vrijednost esencijalna aminokiselina metionin.
Zato nutricionisti preporučuju da se one kombiniraju sa žitaricama kako bi obrok bio potpun. U zimskim mjesecima mahunarke vraćaju energiju i podižu raspoloženje.
Mahunarke su hrana koja će vas nasmijati, a tajna dobre volje je u vitaminu B1, kojim one obiluju, baš kao i integralne žitarice te suho voće. U pripremi variva visoko hranjivi obrok dobit ćete kombinirate li više vrsti mahunarki, različito povrće i ječam ili kukuruz. One su i odlična baza za pripremu namaza i pirea. Različiti umaci od mahunarki i komadića mesa posluženi uz žitarice bogati su izvor zdravlja i energije.

LEĆA
Zbog visokog postotka vitamina B leća je bogata energijom te se savjetuje osobama koje su fizički aktivne.


GRAŠAK
Obiluje mastima i lecitinom koji su važni za živčani sustav te kao i leća podiže energiju u organizmu.

SOJA
Sadrži do 50 posto proteina, svih osam esencijalnih aminokiselina te pozitivno utječe na zdravlje.

GRAH
Grah se preporučuje začinjati s kimom, mažuranom ili timijanom kako bi se smanjilo nadimanje.

SLANUTAK
Kuhani slanutak sadrži duplo više željeza nego meso. Uz željezo i bjelančevine odličan je izvor kalcija.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare