To je to što me zanima!

Majčina težina prije trudnoće utječe na razvoj bebina mozga

Djeca majki koje su u trudnoću ušle kao pretile imaju dvostruko veći rizik od kognitivnih poteškoća nego ostala djeca, a pretilost je štetna za bebu kao i pušenje
Vidi originalni članak

Zdravlje žene tijekom trudnoće ima velik utjecaj na dobrobit djeteta, ali i fizičko stanje majke prije samog začeća, dokazali su znanstvenici s američkog Sveučilišta Wake Forest na 921 nedonoščadi rođene prije 28-og tjedna trudnoće. Oko 11 posto beba imalo je neke znakove poteškoća s kognitivnom razvojem u dobi od dvije godine, a oni su najčešće bila djeca majki koje su prije trudnoće imali indeks tjelesne mase (BMI) veći od 30. 

Ukupno gledano, djeca majki koje su u trudnoću ušle kao pretile imaju dvostruko veći rizik od kognitivnih poteškoća nego ostala djeca, prenosi Time Healthland.

Iako znanstvenicima nije posve jasna uzročno-posljedična veza između težine žene prije trudnoće i razvoja djeteta, oni vjeruju kako je to povezano s brojnim upalama. Prekomjerna težina može držati razinu potencijalno destruktivnih stanica imunološkog sustava visokom. Brojna istraživanja pokazuju da upale mogu negativno utjecati razvoj mozga, a moguće je da trudna mama filtrira upale kroz maternicu. 

- Mi ne tvrdimo da je mršavljenje ili održavanje idealne težine lako, ali majke koje zanima što sve mogu poduzeti kako bi imale zdravu trudnoću i zdravo dijete, trebaju poraditi na svojoj težini prije same trudnoće - rekla je voditeljica studije, dr. Jennifer Helderman. 

Žene koje planiraju ostati trudne bi svakako trebale prestati pušiti, piti, ali i održavati zdravu tjelesnu težinu, jer su to sve faktori koji utječu na razvoj bebe, objasnila je Helderman. 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • feba 15.03.2012.

    Pretilost u trudnoći je štetna i za majku i za dijete u smislu da je rizik mnogo veći.Ali...poznam debele žene,pa i one koje zapale par cigareta ali su šetale svaki dan,punile pluća kisikom i djeca su pametna i zdrava.

  • alladin_1 14.03.2012.

    Ne znam da li debljjina ima utjecaj na dijete ali moj frend ima ženu koja je bila debeljuca kao cura ali kada je rodila sva se raskvasila i raširila i ne sliči više na ništa. Ali to je najmanji problem. Veći problem je što je ona u još vrlo mladim godinama doslovno invalid. Nakon poroda koji je jedva preživjela postala je bubrežni bolesnik, srčani, visokotlakaš i polupokretna jer se zbog svega toga jedva jedvice kreće. Hoću reći da je debljina Najmanje !!! estetski problem!

Komentiraj...
Vidi sve komentare