To je to što me zanima!

Majke i očevi jednako su dobri u prepoznavanju bebina plača

Može li roditelj točno prepoznati plač svog djeteta među glasanjem druge djece ne ovisi o spolu već o tome koliko vremena provodi s njim te koliko ga poznaje
Vidi originalni članak

Majčinski instinkt nije tako savršen kao što se misli, tvrde znanstvenici sa francuskog Sveučilišta Saint-Etienne. Ispostavilo se da očevi s jednakom točnosti prepoznaju plač svog djeteta među snimkama plača druge djece, piše Daily Mail. Studija je istovremeno provedena u Francuskoj i Demokratskoj Republici Kongo kako bi se eliminirao mogući utjecaj različitih kulturalnih navika na sposobnost roditelja da prepoznaju plač svog djeteta.

Ukupno gledano, roditelji su u 90 posto situacija točno identificirali svoje dijete prema snimljenim zvukovima. Razlika u tome koji roditelj je mogao bolje prepoznati svoje dijete ovisi prvenstveno o tome koliko su vremena provodili s njim, a ne o njihovom spolu.

Tako su majke koje su puno vremena provele s bebom bile u pravu u 98 posto slučajeva, a očevi u 90 posto slučajeva. Očevi koji su s djetetom bili manje od četiri sata na dan točno su prepoznali plač svog djeteta tek u 75 posto slučajeva.

Prema tome, majčinski instinkt nije toliko svemoćan već se oslanja na vrijeme koje majka uobičajeno provodi s djetetom i upoznaje ga, zaključili su znanstvenici.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • tessa 10 19.04.2013.

    Kad su djeca navečer plakala moj muž je spavao čvrstim snom, ni sebe nebi prepoznao a kamoli plač djeteta :))

  • Stella81 18.04.2013.

    a bitna je i zainteresiranost :)

  • tončina 18.04.2013.

    slažem se sa naslovom,a dalje nnisam čitala

Komentiraj...
Vidi sve komentare