To je to što me zanima!

Majke koje pričaju s bebama jačaju njihov razvoj govora

Što majke više guguću s bebama i reagiraju na njihove zvukove to im više daju do znanja da i one mogu komunicirati. Rezultat je bolji razvoj verbalnih vještina djeteta
Vidi originalni članak

Iako vam se čini da zvučite infantilno, "razgovor" s bebom itekako utječe na razvoj njezina govora, ustanovili su američki akademici sa Sveučilišta Iowa i Indiana. Majke koje su više pričale sa svojim bebama, odgovarale na njihova gugutanja i općenito im se više obraćale značajno su utjecale na njihov razvoj i ubrzale njihov govor. 

U usporedbi s majkama koje nisu puno pričale s djecom, a prilikom njihova gugutanja pažnju su im usmjeravale na nešto drugo, pokazalo se da su ti mališani sporije razvijali jezične i komunikacijske vještine.

- Majke koje su uključene u razgovor s djetetom pokazuju mu da mogu komunicirati. Tada se te bebe češće okreću majci i nerazgovijetno joj mumljaju - ispričala je autorica studije dr. Julie Gros-Louis, piše Daily Mail. 

S 15 mjeseci bebe, čije su majke s njima više pričale, znale su znatno više riječi i pokreta od beba čije majke to nisu činile. 

Idi na 24sata

Komentari 14

  • Queen24 02.09.2014.

    Ja sam svojoj djevojčici neprestano pričala ali ona je progovorila tek u trečoj godini dok su njezin brat i sestra s dvije godine već bili nezaustavljivi u pričanju, tako da mislim da je svako dijete potpuno svoja priča :)

  • iPsy 31.08.2014.

    Ja sam sa svojom pocela pricat dok mi je jos u trbuhu bila i.to ono pravi razgovori...vec sa 2 godine je solila pamet svima iako pojma nije imalaa sta prica...a sad sa 5 jedva dodjes do rijeci od nje a shebe te na prvoj sekundi nepaznje...obrlati samo tako. Moj savjet...ne pricajte s djecom uopce dok nemaju tamo negdje 10 godina :p

  • tonitonic 31.08.2014.

    A ja vec 6 godina pricam sa svojom mackom i jos nista..... :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare