To je to što me zanima!

Malo peršina za jake kosti, a ružmarin za zdrave odreske

Na popisu devet čarobnih sastojaka koji svako jelo u tren oka pretvaraju u zdrav obrok su timijan, peršin, limunska trava, origano, ružmarin, kadulja, korijandar te lavanda i paprena metvica
Vidi originalni članak

Čak i jela koja su na glasu kao nezdrava, poput prženog mesa ili odreska s grill-tave, mogu postati eliksir u borbi protiv raka, bolesti jetara i debljanja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Svaki obrok možete “začiniti” zdravljem dodate li mu ljekovite bilje, koje će ga obogatiti vitaminima, mineralima i antioksidansima. Na popisu devet čarobnih sastojaka koji svako jelo u tren oka pretvaraju u zdrav obrok su timijan, peršin, limunska trava, origano, ružmarin, kadulja, korijandar te lavanda i paprena metvica. Ako ste ljubitelj jela s roštilja, imajte na umu da se i u crvenom i u bijelome mesu, kad je izloženo vrućem žaru, stvaraju kancerogeni heterociklički amini (HCA).

IMA I LJEKOVITA SVOJSTVA Malo ovog 'blagdanskog' začina oplemenit će svaku tjesteninu

“Čarobna trava” koja će od roštilja napraviti zdravo jelo je ružmarin. Dodate li ružmarin mesu s roštilja, bit će od 60 do čak 80 posto manje štetnih heterocikličkih amina, tvrde istraživači sa Sveučilišta u Arkansasu. Ružmarin možete dodati i povrću, krumpiru, jajima, janjetini, svinjetini te piletini.

Znanstvenici poručuju da štetan učinak HCA možete uvelike smanjiti i ako nekoliko dana prije uživanja u roštilju jedete kelj, kupus, brokule ili šparoge jer povrće aktivira enzime za detoksifikaciju heterocikličkih amina. Želite li uživati u zimskim delicijama a da pritom ne pretjerate, prije obroka pomirišite svježu metvicu. Nakon što su svaka dva sata tjedan dana mirisali nanu, ispitanici su unijeli 2800 kalorija manje no prije, tvrde istraživači.

Origano sadrži 20 puta više antioksidansa nego druga najbogatija biljka - paprena metvica. Sjajno se slaže s rajčicom te peradi i morskim plodovima. A začini mogu zamijeniti i antibiotike. Savršen dodatak pilećim jelima, umacima i salatama te grahu, korijandar prirodno uništava bakterije. 

ZANIMLJIVO Evo kako začini izgledaju prije nego što dođu do vaše kuhinje

Timijan ubija bakterije i liječi prehladu

Dvije žličice timijana zadovoljit će 20 posto dnevnih potreba za željezom. Timijan je bogat i manganom, koji pojačava funkciju mozga te čuva zdravlje kostiju, kože i hrskavice. Dodajte ga umacima, preljevima, varivima, jajima te piletini i ribi.

Top 5 začina koji su superjunaci u borbi za zdravlje

  1. Žlica origana ima jednaku antioksidativnu snagu kao cijela jabuka, a gram origana ima dvostruko veće antioksidativno djelovanje od grama borovnica, pokazalo je američko istraživanje.
  2. Peršin je zdrav za kosti i jetra jer obiluje vitaminom K. Osvježava dah, a stari su ga grci upotrebljavali i kao afrodizijak.
  3. Kadulja je prava tvornica antioksidansa. Eterično ulje kadulje popravlja pamćenje.
  4. Dodecenal u korijandru dvostruko efikasnije od komercijalnih antibiotika ubija bakterije salmonele.
  5. Lavanda je odličan izvor kalcija i vitamina A, sadrži i puno željeza te vitamina C, a pomaže i u ublažavanju alergija.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Poglavica x 21.02.2020.

    Volim začine, prednost domaćima svježim,,, 👌

  • ksenijast 21.02.2020.

    ...origano je definitivno moj top zacin...

Komentiraj...
Vidi sve komentare