To je to što me zanima!

Manjak sna oštećuje mozak jednako kao i udarac u glavu

Već jedna noć bez sna ima velike posljedice na mozak, slično kao kod udarca u glavu, izvijestili su švedski istraživači. San je neophodan mozgu kako bi se 'očistio'
Vidi originalni članak

Osjećate li da vam se glava raspada nakon loše prospavane noći, niste daleko, kažu znanstvenici. Prema novoj švedskoj studiji, već jedna noć bez sna na mozak ima isti učinak kao udarac u glavu. 

U istraživanju su proučavali zdrave muškarce, tijekom kojeg se pokazalo da nedostatak sna izaziva rast istih kemikalija koje inače ukazuju na oštećenje mozga. Biomarkeri za oštećenje mozga poput potresa istog su kemikalije NSE i S-100B, objasnio je profesor Christian Benedict sa Sveučilišta Uppsala u Švedskoj. 

- Ono što smo otkrili je da su razine tih kemikalija narasle u krvi tijekom noći bez sna. To ipak nije u istoj razini kao kod snažne ozljede glave, ali je ipak ta razina bila značajna - ispričao je. 

Tijekom sna, mozak se čisti od toksičnih supstanci, a kemikalije NSE i S-100B povećavaju se kako bi reagirale na količinu tih supstanci, dodao je profesor, piše Daily Mail. 

Ističe da bi njegova studija mogla biti potpora prijašnjima koje su povezivale manjak sna s povećanim rizikom od Alzheimera, Parkinsa i multiple skleroze. Porast razine ovih kemikalija u krvi nakon manjka sna mogu sugerirati i gubitak mozgovnog tkiva, objasnio je. 

Kao zaključak, dodao je da je dobar san nužan za održavanje zdravlja mozga.

Tijekom sna se raste i mršavi, a povećava se i seksualna želja

Idi na 24sata

Komentari 41

  • marnik009 08.01.2014.

    Meni je to jasno, spavati bi se moralo redovno, ali uvijek ostaje ali!..San, ta neprestana ljudska potreba, i u današnje je vrijeme ostao jedna od glavnih tema u znanosti. Zašto ga trebamo? Zašto je ponekad teško zaspati? Kako san utječe na naš život.? Najbolji san je san bez prekida u trajanju od 6 - 8 sati. Optimalan san.

  • vega65 03.01.2014.

    ja spavao godinu dana zaspao 2013 probudio se 2014 probudio se mamuran i razbijen koda su me cijelu noć tukli kome da sad vjerujem

  • ojdimidojdimi 03.01.2014.

    po tom pitanju bi svi ministri trebali biti neoštećena mozga, pa zašto je suprotno....

Komentiraj...
Vidi sve komentare