To je to što me zanima!

Manji unos soli utječe na hormone koji kontroliraju tlak

Premali unos soli u organizam povećava smrtnost od srčanih bolesti za 56 posto. Iznadprosječni unos soli ne povećava opasnost od razvoja visokog krvnog tlaka
Vidi originalni članak

Manji udio soli u prehrani povećava rizik od umiranja od srčanog ili moždanog udara, pokazalo je istraživanje na 3681 ispitanika u dobi od 60 godina ili mlađe, na Sveučilištu Leauven u Belgiji. Ljudi koji su jeli manje slanu hranu imaju 56 posto veći rizik smrtnosti od srčanih bolesti od onih koji su unosili previše soljenu hranu, piše Daily Mail. Iznadprosječni unos soli također ni ne povećava opasnost od razvoja visokog krvnog tlaka, tvrdi voditelj istraživanja Jan Staessen. U istraživanju koje je trajalo osam godina bilo je 50 smrtnih slučajeva kod ispitanika sa najnižim unosom soli, 24 sa srednjim unosom i deset kod onih s najvišim unosom.

Iako nisu imali objašnjenje za rezultate koji ne podržavaju smanjenje unosa soli, istraživači spekuliraju da niske razine soli u tijelu izazivaju stres u živčanom sustavu, smanjuju osjetljivost na inzulin i utječu na hormone koji kontroliraju krvni tlak i apsorpciju natrija. Naglašeno je kako ljudi s visokim krvnim tlakom, koji nisu bili uključeni u studiju, trebaju paziti s količinom soli u prehrani.

Neki stručnjaci tvrde da nalaz treba uzeti s "prstohvatom soli" jer su volonteri koji su sudjelovali u istraživanju imali normalni krvni tlak, bili relativno mladi i zdravi.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare