To je to što me zanima!

Marc Jacobs: Inspiracija su mu bile kumice, stilske 60-e i lutke

Marama na glavi i mala haljina s bubi kragnom stilska je slika za sljedeću jesen, koju potpisuje Marc Jacobs na tjednu mode u New Yorku. Kratke haljine podsjećaju na Twiggy i šezdesete, dekadu koju autor obožava.
Vidi originalni članak

Marc Jacobs poštuje velika i mala pokrivala za glavu, njegova je silueta često dinamična od glave do pete. Među prvima je koristio velika oglavlja, a i kumice su mu zapele za oko. Marama svezana oko glave kako bi prekrila kosu, kao simbol svakodnevice i fizičkog rada, jedan od njemu omiljenih stilskih elemenata.

Često se igra volumenom i elementima iz šezdesetih kao što su mini haljine i bubi kragne. Na pisti vidimo cure odjevene i poput lutkica, jer kod Jacobsa je važan i taj infantilan moment, kao da se ponekad igra modne revije i odijeva Barbike od sestre. Cvijeće je prisutno u vidu oglavlja koje podsjeća na latice iz stripa.

Boje su bazične, konkretne, a haljine jednobojne. Oduševljen je i smeđom jer ovaj retro pigment postaje sve poželjniji, naročito u varijanti od glave do pete.

Eklektičan show voli i srebrnu, također jednu od Marcu omiljenih boja. Iskusan modelar predstavlja gotovo art objekte na pisti, jer ponekad haljina postaje umjetničko djelo. Rezultat je: Viktorijansko doba susreće 21. stoljeće.

Monokoloristički lookovi imaju i žutu stranu. Ovdje Kaia Gerber prezentira veliku šubaru, koja izgleda poput predimenzioniranog  "pillow box" šeširića kojeg je nosila Jackie O. Opet šezdesete i ta majstorska Jacobsova igra - primijeni drugi materijal i dodaj im volumena (MJ voli igru dimenzijama).

Naravno da tu ima i glamura, jer ovaj autor uspješan je ne samo u ironiziranju stilova, već i plasiranju fantastičnih komada koji ubrzo postaju hit. Ne samo među torbama i cipelama, već i na području kaputa. MJ ima taman onu formulu koja mu dopušta da se zeza s modom, ali da opet bude profitabilan i zapravo vrlo trendovski orijentiran.

Smeđa kao kraljica retro trendova ovdje postaje simbol klasike i slavnih šezdesetih. Ženstvenost je u detaljima poput bisera i velikih sunčanih naočala. Iako često koristi uzorke, ponekad i vrlo psihodelične, za jesen predlaže kolekciju obilježenu jednobojnim  komadima.

Kumica ide van, odjenula je mini haljinu "empire" kroja i rukavice, no maramu nije skinula. Slatke kreacije podsjećaju na svijet lutkica, ali i hommage šezdesetima kad su haljine postale sve kraće i kraće.

Bijela vunena haljina definicija je poslovnog minimalizma i podsjeća na rad samog autora iz devedesetih kad je sve bilo mikro  ukrašeno, a najjači trend bio je skinuti sa sebe sve ukrase i ostati u bazičnim komadima. Tek nešto kasnije krenulo je natrpavanje.  No, u to vrijeme, sredinom devedesetih, jednostavnost je bila ultimativni modni izazov.

Još jedan slatki šeširić na bazičnom kroju. Ovaj simpatičan stilski moment, kad se šešir i kaput slažu u potpunosti, toliko je  elegantan i ženstven, moguće da će zaživjeti i na ulici. Naime, šeširi su sve popularniji, a svako malo vrati se na ulice i ta retro klasika s polovice prošloga stoljeća. 

Uz kapute A kroja, idealno odgovaraju kraljevski rajf i salonke u špic. Uz, naravno, smeđe rebraste dokoljenke. Još jedan ludi retro element koji dizajneri vole predlagati uz štikle i tensice.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare