To je to što me zanima!

Masaža dokazano smanjuje stres i dobra je protiv depresije

Klasična masaža stimulira imunitet i proizvodnju leukocita kao i tzv. hormona sreće oksitocina, zbog čega se može koristiti u terapiji protiv anksioznosti i depresije
Vidi originalni članak

Nakon relaksirajuće masaže povećava se broj bijelih krvnih stanica koji služe kao štit imuniteta i istovremeno smanjuje razinu hormona stresa kortizola, pokazalo je istraživanje američkog medicinskog Centra Cedars-Sinai.

Oni su analizirali zdravstveno stanje dobrovoljaca koji su jednom do dva puta na tjedan u razdoblju od mjesec dana imali tretman švedske masaže, koja se u Europi naziva još i klasičnom masažom. Otkrili su da je u tom periodu u krvi volontera porasla razina tzv. hormona sreće oksitocina. Osim toga, smanjile su se razine hormona vazopresina, koji je povezan s proizvodnjiom hormona stresa, piše Huffington Post.

- Ova su otkrića vrlo obećavajuća jer ima veliki terapijski učinak na depresiju i anksioznost - zaključio je voditelj studije, dr. Mark Hyman Rapaport.

Stručnjaci ističu kako su druge potencijalne dobrobiti redovite masaže održavanje stabilnih razina krvnog tlaka, bolja cirkulacija, brža eliminacija toksina, kao i olakšanje ukočenosti i boli u leđima. 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • KateČerkez 01.12.2012.

    Ovaj hormon sreće oksitocina, osjetim čim krenem od doma na masažu. :)

  • duuunja 29.11.2012.

    mene masaža ili škaklja ili....)))

  • karen 29.11.2012.

    jedva čekam nakon poroda otići na pol sata na masažu ....uhhhhh još malo .

Komentiraj...
Vidi sve komentare