To je to što me zanima!

Bolesni mališani iz Klaićeve s Krijesnicama snimili spot nade

Klinika za dječje bolesti Zagreb - "Klaićeva" i udruga Krijesnica su snimili spot na njihovom Zavodu za onkologiju i hematologiju povodom Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti
Vidi originalni članak

Međunarodna organizacija roditelja djece oboljele od raka i Međunarodno društvo za pedijatrijsku onkologiju (SIOP) promoviraju Međunarodni dan djece oboljele od raka - 15. veljače s ciljem podizanja svijesti javnosti i boljeg razumijevanja poteškoća s kojima se susreću djeca oboljela od raka i njihove obitelji.

POGLEDAJTE SPOT UDRUGE KRIJESNICA:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Klinika za dječje bolesti Zagreb - "Klaićeva" je podijelila spot koji je snimila udruga Krijesnica na njihovom Zavodu za onkologiju i hematologiju povodom Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti.

Odluku o proglašenju Nacionalnog dana djeteta oboljelog od maligne bolesti donio je Hrvatski sabor 2006. godine. Svrha obilježavanja ovog dana je informiranje javnosti o raku u djece, prikupljanje sredstava kroz različita događanja i promoviranje rada lokalnih roditeljskih udruga, piše na stranicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. 

BILE SU JEDNA DRUGOJ UTJEHA Četiri anđela: Pobijedile su rak zajedno, hrabrile jedna drugu

Rani simptomi za mogućnost razvoja raka su:

  • modrice ili krvarenje, opće bljedilo i bolovi u kostima
  • čvorići ili otekline - bez pratećih simptoma
  • gubitak na težini ili groznica bez razloga
  • dugotrajan kašalj ili kratak dah
  • noćno znojenje
  • bijele mrlje na oku ili oba oka, iznenadno razroko gledanje, sljepoća
  • otekline u predjelu trbuha, na glavi ili vratu, u udovima, testisima, žlijezdama
  • dugotrajne i jake glavobolje
  • bolovi u kostima, zglobovima, leđima, prijelomi i otekline

U našoj sredini rak je još uvijek tabu-tema. Za većinu ljudi pričati o raku iznimno je teško, ponekad i neprihvatljivo. Rak nije smrtna presuda i najveći dio djece s malignim bolestima danas se uspješno izliječi. Spoznaja o malignoj bolesti djeteta mijenja život obitelji iz temelja. 

Nevjerica, poricanje, strah, tuga, ljutnja, depresija normalni su roditeljski osjećaji kod suočavanja s dijagnozom. Uz emocionalni, obitelj trpi ogroman organizacijski i materijalni teret. Teška bolest djeteta zapravo je bolest obitelji. Rak nije zarazna bolest pa se od bolesnog djeteta ne mogu 'zaraziti' druga djeca. Rak gotovo nikad nije nasljedan i ekstremna je rijetkost da drugo dijete u obitelji oboli od iste bolesti, piše na stranicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Za vrijeme terapije zračenjem bolesno dijete može se bez bojazni družiti s drugom djecom. Njegov organizam ne sadrži radioaktivne tvari i nije opasan za okolinu.

Mnogi roditelji smatraju da djetetu ne treba reći da ima rak, nego ga 'poštedjeti' istine. Međutim, većina djece zna da je ozbiljno bolesna, a neka vjeruju da je bolest kazna za nešto što su učinila i nepotrebno osjećaju krivnju.

Djecu je potrebno, primjereno dobi i zrelosti, nježnim i iskrenim razgovorima upoznati s bolešću te im pružiti podršku, ohrabrenje i ljubav. Istina umanjuje stres, strah, tjeskobu i osjećaj krivnje, a povećava suradnju u liječenju.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare