To je to što me zanima!

Mediteranska prehrana je dokazano najzdravija

Mediteranska ishrana smanjuje rizik od nastajanja kardiovaskularnih i malignih oboljenja te produžava životni vijek, pokazalo je istraživanje.
Vidi originalni članak

Mediteranska ishrana smanjuje rizik od nastajanja kardiovaskularnih i malignih oboljenja te produžava životni vijek, pokazalo je najnovije istraživanje Harvard School of Public Health. Istraživanje je trajalo osam i pol godina, a provedeno je na 23.000 Grka. Tajna zdravlja i dugovječnosti ljudi koji jedu mediteransku hranu je u većem unos voća i povrća, grahorica, maslinovom ulju za kuhanje i pečenje te spravljanju salata. Veliki unos ribe, koja je bogata omega 3 masnim kiselinama, a minimalni unos mesa. Sadrži mali unos punomasnih sireva uz umjereno pijenje vina, obično uz jelo.
Masline su bogate antioksidansima. Nutricionisti preporučuju i orašaste plodove.
Bitna je i povezanost prehrane uz sezonske namirnice te aktivan način života.

Maslinovo ulje pobjeđuje kolesterol

Maslinovo ulje je puno mononezasićenih masti koje snižavaju razinu kolesterola i, što je još važnije, snižavaju opasan kolesterol u krvi. Maslinovo ulje također sadrži masnoće koje su dobre za srce. Ali, ono ima i jednako kalorija po gramu, kao i manje zdrave masnoće.

Voće i povrće svaki dan

Najzdravije namirnice su one koje rastu u zemlji, dakle voće i povrće. Bogato je vlaknima, antioksidansima, vitaminima i mineralima. Najbolje bi bilo jesti ih uz svaki obrok.

Riba i morski plodovi

Nutricionisti smatraju da kod životinja najzdravije proteine imaju riba i plodovi mora. Riba snižava razinu kolesterola, ali važan je i način na koji se sprema.

Orašasti polodovi

Bademi i orasi bogati su brojnim zdravim sastojcima, uključujući kalcij, kalij i vlakna. Ne sadrže opasne masnoće, kao ni šećer ni sol, ako se ispravno pripremaju.

Grahorice su čudotvorne

Grahorice su blizu čudotvorne hrane, smatraju nutricionisti. Sadrže puno proteina, vlakana, željeza i mnogo drugih zdravih sastojaka. Idealno bi bilo jesti bar pola šalice grahorica svaki dan. Zbog visokog postotka proteina mogu biti i zamjena za meso.

Čašica crnog vina

Umjerene količine alkohola, posebice crnog vina, imaju blagotvorni učinak u sprječavanju bolesti srca.

Porast osteoporoze

Posljedice nedovoljnog konzumiranja mliječnih proizvoda su porast osteoporoze i lomovi kuka.







Idi na 24sata

Komentari 2

  • smoker35 11.08.2009.

    maslinovo ulje 80kn-traje cijeli mjesec-a pivo u birtiji 10-12kn,ulje pola maslinovo pola suncokret-18kn skuša 10kn,srdela jadranska -12kn,papalina 10kn lignjun novozelandski-fenomenalan je-kg 35kn --patuljasti som-u svakoj bari,fenomenalno meso,bez kostiju,samo kičma-BADAVA!samo treba pecati a ne spavati doma.....3 puta tjedno kod mene riba,očeš prženu očeš roštilj-NEPROCJENJIVO

  • PapaŠtrumpf 22.07.2009.

    Maslinovo ulje 80kn/ l, zubatac 140kn/ kg, prstaci 500kn/ kg Prosječna Hrvatska plaća - Neprocjenjivo !

Komentiraj...
Vidi sve komentare