Mediteranska ishrana smanjuje rizik od nastajanja kardiovaskularnih i malignih oboljenja te produžava životni vijek, pokazalo je najnovije istraživanje Harvard School of Public Health. Istraživanje je trajalo osam i pol godina, a provedeno je na 23.000 Grka. Tajna zdravlja i dugovječnosti ljudi koji jedu mediteransku hranu je u većem unos voća i povrća, grahorica, maslinovom ulju za kuhanje i pečenje te spravljanju salata. Veliki unos ribe, koja je bogata omega 3 masnim kiselinama, a minimalni unos mesa. Sadrži mali unos punomasnih sireva uz umjereno pijenje vina, obično uz jelo.
Masline su bogate antioksidansima. Nutricionisti preporučuju i orašaste plodove.
Bitna je i povezanost prehrane uz sezonske namirnice te aktivan način života.
Maslinovo ulje pobjeđuje kolesterol
Maslinovo ulje je puno mononezasićenih masti koje snižavaju razinu kolesterola i, što je još važnije, snižavaju opasan kolesterol u krvi. Maslinovo ulje također sadrži masnoće koje su dobre za srce. Ali, ono ima i jednako kalorija po gramu, kao i manje zdrave masnoće.
Voće i povrće svaki dan
Najzdravije namirnice su one koje rastu u zemlji, dakle voće i povrće. Bogato je vlaknima, antioksidansima, vitaminima i mineralima. Najbolje bi bilo jesti ih uz svaki obrok.
Riba i morski plodovi
Nutricionisti smatraju da kod životinja najzdravije proteine imaju riba i plodovi mora. Riba snižava razinu kolesterola, ali važan je i način na koji se sprema.
Orašasti polodovi
Bademi i orasi bogati su brojnim zdravim sastojcima, uključujući kalcij, kalij i vlakna. Ne sadrže opasne masnoće, kao ni šećer ni sol, ako se ispravno pripremaju.
Grahorice su čudotvorne
Grahorice su blizu čudotvorne hrane, smatraju nutricionisti. Sadrže puno proteina, vlakana, željeza i mnogo drugih zdravih sastojaka. Idealno bi bilo jesti bar pola šalice grahorica svaki dan. Zbog visokog postotka proteina mogu biti i zamjena za meso.
Čašica crnog vina
Umjerene količine alkohola, posebice crnog vina, imaju blagotvorni učinak u sprječavanju bolesti srca.
Porast osteoporoze
Posljedice nedovoljnog konzumiranja mliječnih proizvoda su porast osteoporoze i lomovi kuka.